EditieNL

Vaker keelkanker door orale seks

04 februari 2013 11:11 Aangepast: 04 februari 2013 22:22

Steeds meer mensen krijgen keelkanker door orale seks. Sommige experts vrezen zelfs een epidemie. Wat kan er gedaan worden om deze ontwikkeling tegen te gaan?

Keelkanker door orale seks. Het is nog vrij onbekend, maar steeds meer mensen krijgen door orale seks keelkanker.

Elk jaar krijgt een kleine 500 mensen keelkanker. De voornaamste redenen zijn nu nog roken en drinken, maar de groep die de kanker ontwikkelt door orale seks groeit.

"Momenteel is dat nog 30 procent, maar orale seks kan weleens de grootste veroorzaker van keelkanker worden", voorspelt professor René Leemans, hoofd Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het VUmc.

Groot gezondheidsprobleem

In Amerika is orale seks al de grootste veroorzaker van keelkanker. "80 procent van de keelkanker-patiënten heeft de ziekte gekregen door orale seks. De verwachting is dat we Amerika achterna gaan."

Sommige experts vrezen zelfs een epidemie van (keel)kanker door orale seks.

Hoe zit het precies?

De kanker wordt veroorzaakt door het het humaan papillomavirus: HPV-virus. Zowel mannen als vrouwen hebben dat virus in hun lichaam zitten. Een aantal typen kan kanker veroorzaken. Bij vrouwen is dat vooral baarmoedershalskanker.

Meisjes vanaf 13 jaar worden ingeeïnt tegen het virus om kanker te voorkomen.

Is het een oplossing om jongens ook te gaan inenten om het HPV-virus voorgoed uit te bannen?

Wat te doen?

Volgens professor Leemans is het niet nodig om jongens te gaan inenten. Volgens hem is het vooral belangrijk dat meer meisjes gevaccineerd worden. "Nu wordt nog maar de helft van de meisjes gevaccineerd. Als veel meer meisjes gevaccineerd worden, kunnen we het virus sneller uitbannen."

Een andere oplossing is om orale seks altijd veilig te doen. GGD Nederland adviseert altijd een condoom of beflapje te gebruiken.

Helemaal geen risico lopen? Dan kun je het beste helemaal stoppen met orale seks.

LEES OOK:

Bijna 10 procent hoort ze: 'stemmen'

Dames, zo wast je vent wel je handen

Is er een verband tussen voedsel en kanker?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore