Ga naar de inhoud
EditieNL

Knippen: iedereen kan het!

Kapper Hanni Hanna is het levende bewijs: knippen kun je zelf leren. Hanni is zelfs zo goed dat hij zijn schaar misschien wel in de lokken van David Beckham mag zetten.

Voor een knipbeurt bij een kapper zijn vrouwen gemiddeld 38,10 euro kwijt. Mannen 18,10 euro.

Jaarlijks kun je dus honderden euro's besparen als je jezelf het kappersvak aanleert.

En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Dik, zwaar, krullend of golvend haar is gemakkelijk zelf te knippen omdat eventuele fouten niet opvallen. Dun, steil of weinig haar, is moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

Spoedcursus kapper

Dat je knippen zelf kunt leren, bewijst Amsterdammer Hanni Hanna. Hij begon 5 jaar terug in de schuur van zijn ouders met het knippen van zijn beste vriend en ex-Ajacied Gregory van der Wiel.

Ook knipt hij de lokken van Rafael van der Vaart, Khalid Boulahrouz, Wesley Sneijder, Ali B en misschien wel binnenkort die van David Beckham. En dat allemaal zonder kapdiploma.

De Nederlandse Kappersacademie wil er overigens niets van weten; "Knippen is een vak. Dat leer je niet zomaar even."

Knippen doe je zo

Fashion- en beautywebsite Styletoday stelt dat je met wat lef en precisie je eigen haar kunt knippen. Of dat van je ouders, man, vriend(in) en kinderen.

En dat doe je zo:

1. Zo knip je zelf je pony

Een beetje moed is hiervoor nodig, maar besef dat een pony snel terug groeit. En als je onderstaande stappen volgt kan er niks mis gaan:

 • Stap1: Zorg dat je de juiste schaar hebt. Gebruik geen botte keukenschaar, bij de drogist kan je goedkope kapperscharen kopen.

 • Stap 2: Knip je haar als het droog is. Zo zie je beter welke haren je aan het knippen bent. Daarbij is nat haar door de zwaarte langer en kan het gebeuren dat je de pony te kort knipt.

 • Stap 3: Pak vanuit je kruin een pluk haar en kam het naar voren over je ogen. Zet de rest van je haar vast met een haarclip.

 • Stap 4: Maak met een puntkam een strakke scheiding van oor tot oor boven je voorhoofd, op de plek waar je de pony wilt laten beginnen. Kam de voorste pluk over je ogen en bedenk waar de pony moet eindigen.

 • Stap 5: Houdt het haar strak tussen twee vingers en begin te knippen in kleine ‘hapjes’. Knip niet in één keer een groot recht stuk af, maar knip laag voor laag. Zo kan je zien welke lengte het beste staat.

  Bron: Style Today.

2. Zo knip je je haar

Tip: Voordat je begint, kijk onderstaande filmpjes.

 • Stap 1: Was je haar en fohn het droog. Maak je haar steil met een steiltang.

 • Stap 2: Verdeel je kapsel met een puntkam in stukken, zet de rest van je haar vast met een elastiekje..

 • Stap 3: Kam je haar naar voren en gebruik een puntkam om de breedte van je pony te bepalen. Dit doe je door halverwege je wenkbrauw een denkbeeldige streep naar boven te trekken.

 • Stap 4: Knip van de korste plukken naar de langere plukken. Maak kleine schaarbewegingen i.p.v. grote halen.

 • Stap 5: Dun nu je pony iets uit door de schaar verticaal te gebruiken.

  Bron: Style Today.


Andere methoden om je haar te knippen

 • Bijpunten: Steeds weer nieuwe plukjes pakken, deze in een staartje draaien, goed vasthouden en de puntjes eraf knippen. Bij het draaien de helft van de plukken met de klok meedraaien, de andere helft van de plukken tegen de klok in.

 • Snelklaarkapsel: Kam het haar en bekijk waar haren uitsteken. Knip deze af op dezelfde lengte als de rest van het haar.

 • Uitdunnen: Is het haar te zwaar en wil je het juist op verschillende lengten voor een natuurlijk effect? Neem een uitdunschaar en werk in kleine gedeelten het hele hoofdhaar af (1 a 2 cm eraf). Oppassen, want een uitdunschaar kan gemakkelijk hele plukken haar tegelijk weg happen!

LEES OOK:

Schaar in kapperstarieven

Trend: pastelkleurig haar

Steeds vaker haartransplantatie bij vrouwen