EditieNL

Sssst: ik heb misofonie

20 februari 2013 10:30 Aangepast: 20 februari 2013 18:47

Onderzoekers van het AMC hebben een nieuwe ziekte ontdekt: misofonie. Mensen die deze ziekte hebben háten geluiden. Maar hoe weet je nu of je het hebt?

Je partner die smakt tijdens het eten, een collega die constant met zijn pen klikt of iemand die heel zwaar ademhaalt.

Heel veel mensen kunnen niet tegen deze geluiden. Een kleine groep wordt zelfs zó gek dat ze niet meer normaal kunnen leven. Deze aandoening heeft sinds kort een naam: misofonie.

Wanneer ben je misofonie-patiënt en wanneer is het een gewone ergernis?

Geen normaal leven

Psychiater Nienke Vulink legt uit: "Mensen die aan misofonie lijden hebben abnormaal veel last van deze geluiden en worden hierdoor belemmerd."

Een normaal leven zit er niet in voor deze mensen. "Sommige misofonie-patiënten zijn verhuisd naar een rustige plek vanwege hun ziekte. Ook slapen ze apart van hun familie. Het levert ze veel sociale problemen op", vertelt Nienke Vulink.

"Het kostte me mijn relatie"

Benjamin uit Amsterdam lijdt aan misofonie. "Ik kon de geluiden van de stem en ademhaling van mijn vriendin moeilijk hanteren en wilde ze graag vermijden. Misofonie heeft me mijn relatie gekost. Ik ben blij dat er nu eindelijk een diagnose gesteld kan worden."

Ergeren

Ongeveer 0,5 procent van de Nederlanders lijdt aan deze ziekte. 6 à 7 procent ergert zich wel enorm aan dergelijke geluiden, maar bij deze mensen is het niet extreem. Misofoniepatiënten ergeren zich het meeste aan eetgeluiden, ademhalen, snuiven, tikken op een toetsenbord of klikken met een pen.

Het AMC is nu een behandeling aan het opstarten tegen misofonie.

De top 5

Uit een onderzoek van Psychologie Magazine is gebleken dat mensen zich het allermeest ergeren aan:

  • (1) Een autoalarm

  • (2) Gesnurk

  • (3) Bestek op een bord

  • (4) Een tandartsboor

  • (5) Brommer

LEES OOK:

Hamsteren is officieel een ziekte

Volendamse ziekte wakkert aan

Tropische ziekte in populaire vakantielanden

Trein imiteert treingeluiden

`