EditieNL

Einde van de kater is in zicht!

19 februari 2013 09:56 Aangepast: 19 februari 2013 11:38
Archieffoto.

Amerikaanse onderzoekers hebben een oplossing gevonden voor de kater die je hebt nadat je een avond te diep in het glaasje hebt gekeken: een anti-kater-pil.

We kennen het wel: de barstende koppijn na een avondje doorzakken met vrienden. Je hebt last van een kater.

Amerikaanse onderzoekers denken de oplossing in handen te hebben: een wonderpil.

Maar dat bestond toch al?

Bestond er niet al zo'n anti-kater-pil? Dat klopt. In de VS is er een pil op de markt die Blowfish heet. Het wordt alleen nog niet in Europa verkocht. Deze pil zorgt dat de symptomen van de kater minder worden. De pil bevat aspirine, cafeïne en een middel tegen maagzuur.

De Amerikaanse onderzoekers hebben nu met behulp van testen op muizen aan kunnen tonen dat deze pil ook écht alcohol afbreekt nadat je hem slikt. Klein pluntje: ze moeten dit nog wel even op echte mensen testen. Het wordt dus afwachten wanneer deze pil te koop zal zijn in Nederland.

'Slecht!'

Er zijn ook tegenstanders van deze middeltjes. Zij vinden dat anti-kater-pillen het alcoholgebruik juist bevordert, omdat mensen niet meer op de blaren hoeven te zitten na een avond alcohol drinken.

Zij pleiten voor de standaard 'huis-, tuin- en keukenmiddeltjes' tegen een kater.

Tips

Wat kun je nou het allerbeste doen tegen een flinke kater?

  • Water: drink veel water. Ook voordat je gaat slapen, zodat je niet uitgedroogd wakker wordt de volgende ochtend.

  • Slaap: gun je lichaam de tijd om te herstellen.

  • Aspirine: neem een aspirientje tegen de hoofdpijn. Géén ibuprofen! De stoffen in deze pijnstiller tasten je lever aan, terwijl die al genoeg te verduren heeft gehad door de alcohol.

  • Fruit: bananen en kiwi's zorgen dat je veel kalium binnen krijgt (daar heb je namelijk een tekort aan als je alcohol hebt gedronken). Ook wordt je hoofdpijn minder van vitamines.

  • Groente: tomaten en komkommers zijn rijk aan vocht en helpen je lichaam met herstellen.

  • Zout: eet de dag van je kater iets zouts. Dat houdt vocht vast.

  • Asperges: het klinkt gek, maar eet voordat je gaat drinken eens een bord asperges. De aminozuren en mineralen in asperges helpen je lichaam, vooral je lever, bij het verwerken van alcohol.

  • Wanneer je na een gezellig feestje naar bed gaat en merkt dat je hoofd begint te draaien zodra je gaat liggen, helpt misschien de volgende tip. Steek je voet onder de dekbed vandaan en zet hem op de koude grond naast je bed. Zo vertel je je hersenen dat je niet 'echt' staat te draaien, en je misselijkheid zal afnemen.

LEES OOK:

Kater is groter door sigaretten

De anti-kater-pil

Toename ouderen met drankprobleem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore