EditieNL

Topless Kate Moss: mag dat?

15 maart 2013 22:59 Aangepast: 16 maart 2013 11:55

Een enorm billboard met een topless Kate Moss zorgt voor een verkeerschaos in New York. Misschien niet zo'n gelukkige keuze om deze reclame pal langs een druk kruispunt te plaatsen?

Reclames langs wegen kunnen ons flink afleiden. Sommige billboards veroorzaken zelfs een verkeerschaos.

Neem New York. Daar raken (mannelijke) weggebruikers massaal de weg kwijt door een wulpse Kate Moss. Het levensgrote billboard staat pal naast een druk kruispunt.

Gevaarlijk

De reclame blijkt een grote bron van afleiding. Automobilisten trappen plots op de rem of rijden slingerend door de straat om het model aan te gapen.

En dan kijken ze niet alleen naar de schoenen die Kate promoot.

Mag dat?

Bellen achter het stuur is verboden omdat het teveel zou afleiden. Maar afleidende reclames als deze, mogen wel. Toch vreemd.

Verschillende studies hebben aangetoond dat automobilisten meer gaan slingeren en langzamer gaan rijden door sommige reclames. Ook maken we meer fouten en wordt onze reactiesnelheid vertraagd. Niet bepaald bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.

Daarom zijn er regels. Niet alles mag zomaar. Reclames die bewegen zijn bijvoorbeeld verboden. En billboards moeten in ons land minimaal 13 meter van de weg af staan.

Te sexy?

Ook mogen reclames geen verkeersrelevante informatie bevatten en ze mogen niet aanstootgevend zijn. Wapens, geweld en te sexy foto's mogen dus niet.

Maar ja; wie bepaalt wat 'te sexy' is...?

LEES OOK:

Blote reclames zijn hot

Nieuw trend: pornoreclame

Deze reclame mag niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore