Ga naar de inhoud
EditieNL

Populair: met een app naar bed

Apps die je slaapgedrag volgen, zijn populair. Maar met welke app kun je nu het beste naar bed?

De helft van de kinderen en vijf procent van de volwassenen praat tijdens de slaap. En we willen blijkbaar allemaal weten wát we dan zeggen.

Slaap-apps zijn populairder dan ooit.

Met je app naar bed

Sleep Sounds Recorder is één van de populairste apps. De app draait de hele nacht en neemt op zodra je geluid maakt in je slaap.

De volgende dag kun je dus precies terugluisteren wat je hebt gezegd en wanneer je hebt gesnurkt.

Speciaal voor ons zette MacWorld tien andere slaap-apps op een rijtje, met een beoordeling:

 • 1. Sleep Talk Recorder

  Platform: iOS, Android

  Prijs: € 0,89, Gratis

  Beoordeling: 4 sterren

  Een van de populairste apps. Deze app geeft je naast een mooi overzicht ook nog eens de mogelijkheid om opgenomen geluiden op te slaan en jouw eigen top tien te maken van de meest grappige geluiden die je hebt gemaakt in je slaap. Die geluiden kun je ook met vrienden delen op Facebook en Twitter.

 • 2. Smart Voice Recorder

  Platform: Android

  Prijs: Gratis

  Beoordeling: 5 sterren

  Smart Voice Recorder is een app die op het eerste gezicht een gewone geluidsrecorder is, maar ook perfect dienst kan doen om jouw slaap op te nemen. De app zal tijdens het opnemen namelijk automatisch stille momenten uit de opname wissen.

  Verder kan je zelf instellen op welke kwaliteit je jouw slaapgeluiden wil opnemen en deze opnames zijn vervolgens op te slaan op bijvoorbeeld Dropbox, Evernote of Google Drive.

 • 3. Sleep Recorder

  Platform: iOS

  Prijs: Gratis

  Beoordeling: 2 sterren

  Sleep Recorder is een app die zich volledig richt op het verbeteren van jouw nachtrust. De app houdt de hele nacht bij welke geluiden er in jouw slaapkamer te horen zijn en laat je de volgende ochtend weten of je een stille nacht hebt doorgemaakt. Hierbij houdt de app niet alleen bij welke geluiden je zelf hebt gemaakt, maar ook welke omgevingsgeluiden er waren.

 • 4. Night Sound Recorder

  Platform: iOS

  Prijs: Gratis

  Beoordeling: 4 sterren

  De Night Sound Recorder is de leukste toevoeging aan deze top tien. De app geeft je namelijk het gevoel dat deze volledig is opgetrokken uit papieren knipsels.

  Wat betreft functionaliteit is Night Sound Recorder niet de meest uitgebreide app, maar de mogelijkheid om in te stellen hoe gevoelig de microfoon moet zijn en hoeveel geluiden deze mag opnemen is voldoende om de app goed te kunnen gebruiken.

 • 5. SnoreClock

  Platform: Android

  Prijs: Gratis

  Beoordeling: 5 sterren

  SnoreClock is een app die zich puur richt op het in kaart brengen van jouw gesnurk. Elke ochtend krijg je namelijk een klok op je scherm waarop je precies kan zien op welke tijdstippen jij het hardst en het meest hebt gesnurkt. Dit wordt aangevuld met een overzichtelijke grafiek die je nog meer inzicht geeft in jouw nacht en het mogelijk maakt om eenvoudig jouw hardste gesnurk terug te luisteren.

 • 6. Dream Talk Recorder

  Platform: iOS

  Prijs: Gratis

  Score: 4 sterren

  De app neem alle geluiden op die hij ‘s nachts hoort. En dat is handig, want zodoende hoor je bij het terugluisteren in hapklare brokken welk lawaai er iedere nacht door je slaapkamer gaat. De bediening is simpel: voor het slapengaan druk je op de startknop, en in de ochtend druk je op de afspeelknop om het terug te luisteren. Ook de geschiedenis wordt bijgehouden, waardoor je na verloop van tijd een mooi overzicht krijgt.

 • 7. Night Recorder

  Platform: iOS

  Prijs: € 2,69

  Score: 3 sterren

  Deze slaaprecorder doet prima dienst als nachtwaker. De software werkt ook gewoon door wanneer het toestel in de slaapstand gaat, wel zo prettig natuurlijk. De interface van de app is afgeleid van een oude bandrecorder, wat het een zeer origineel smoelwerk geeft. Helaas is het vaak onduidelijk waar de verschillende functies te vinden zijn.

 • 8. SnoreSleep Inspector

  Platform: iOS

  Prijs: € 0,89

  Score: 5 sterren

  SnoreSleep Inspector van GFSoft Labs blijkt een zeer effectief hulpje te zijn om slaapproblemen te achterhalen.

  Net als veel andere opname-apps stelt SnoreSleep je in staat om alle geluiden ’s nachts op te nemen. Een goede toevoeging hierbij is dat je de app kunt kalibreren, waardoor hij het huidige ruisniveau in de slaapkamer als standaard neemt. Dit maakt het voor de app makkelijker om bijvoorbeeld gesnurk of gepraat op te merken, waardoor je ‘s ochtends enkel opnames terugvindt die daadwerkelijk nuttig zijn. Daarbij zijn de bedieningsknoppen groot en duidelijk, wat deze app voor iedereen een aanrader maakt. Zijn prijskaartje van 0,89 eurocent meer dan waard!

 • 9. Snoring U

  Platform: Android

  Prijs: € 1,50

  Score: 3 sterren

  Snoring U is een zeer gedetailleerde app, waarbij het zeker enige tijd kost om alle functies onder de knie te krijgen. De uitgebreide manier waarop deze alle data presenteert is dan ook ongekend. De app laat in mooie grafiekjes zien op welke moment er ‘s nachts het meest gesnurkt is en houdt een uitgebreid logboek bij van alle opnames.

  Daarbij heeft de ontwikkelaar ook enkele handige functies toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld instellen bij welk ‘snurkvolume’ je gewaarschuwd wilt worden. De telefoon maakt dan een geluidje.

 • 10. Sleep Sounds Recorder

  Platform: iOS

  Prijs: Gratis

  Score: 4 sterren

  Sleep Sound Recorder doet precies wat de naam impliceert: het neemt alle geluiden op tijdens je slaap. De app werkt grotendeels hetzelfde als veel van zijn concurrenten. Dat betekent dus dat hij alleen gaat opnemen zodra hij hoort dat er geluiden zijn in de slaapkamer. Dit stelt je in staat om de volgende dag eenvoudig alle geluiden even terug te luisteren.

  Leuke toevoeging is dat deze app ook rustgevende geluiden kan afspelen om je in slaap te brengen, en dat er een ingebouwde wekker aanwezig is. Handig: de app houdt ook bij wanneer je precies in slaap valt en hoe laat je opstaat. Hierdoor krijg je een goed beeld van jouw werkelijke nachtrust.

(On)zinnig

Maar heb je nou ook echt iets aan die apps of is het echt puur voor de fun?

Slaapdeskundige Hans Hamburger van het Slaapcentrum in het Slotervaartziekenhuis is kritisch:. "Mensen zijn nieuwsgierig naar hun eigen slaapgedrag, daarom scoren ze goed. Maar je hebt er niets aan want je kunt geen betekenis geven aan de geluiden die je maakt. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar vooral grappig."

Volgens de slaapdeskundige moeten we ons ook vooral geen zorgen maken over al dat gepraat: "Praten in de slaap is onschuldig. Vaak is het niet verstaanbaar en slaat het nergens op."

Je kunt dus met een gerust hart gaan slapen. Met of zonder slaap-app.

LEES OOK:

Eerder zwanger door nieuwe app

Apps: gevaarlijker dan je denkt

De beste navigatie apps