EditieNL

Koningslied: wel of niet plagiaat?

13 maart 2013 20:53 Aangepast: 13 maart 2013 21:31

Er is nu al gedoe rondom het Koningslied. Het nummer dat John Ewbank presenteerde als het Koningslied klonk sommige mensen wel heel bekend in de oren. Plagiaat of niet?

Plagiaat? John Ewbank wil er niets van weten:

"Ik zit al jarenlang met een melodie in m'n hoofd, die te groots is voor een popliedje", zegt John Ewbank over de melodielijn.

Als 2 druppels...

De koninklijke melodielijn van John Ewbank lijkt als twee druppels water op 10.000 Reasons van de Britse reli-zanger Matt Redman.

Maar Ewbank zegt te kunnen aantonen dat hij eerder was. Hij gaat het liedje in ieder geval niet aanpassen. Luister HIER naar het fragment in DWDD.

Hier de versie van Matt Redman. Oordeel zelf!

Wordt vervolgd

Iedere Nederlander mag meeschrijven aan het Koningslied. Ideeën kunnen worden ingestuurd via de site van het Nationaal Comité. John Ewbank wordt 'hoofdcomponist'.

Het lied wordt op 30 april om 19.30 live uitgezonden op tv en radio. Iedereen kan het dan meeblèren. Willem-Alexander en Maxima zullen dan via een live video-verbinding toekijken hoe het lied door heel het land wordt gezongen.

Hoogtepunt of dieptepunt

Volgens het Nationaal Comité Inhuldiging is het koningslied hét hoogtepunt van de dag. Daar wisselen overigens de meningen over.

Wel hoort zo'n lied erbij, weet koningshuisdekskundige Philip Droge. "Een lied of een andere compositie tijdens de inhuldiging van een nieuwe koning(in) is traditie. Ik hoop wel dat het iets moderns wordt en iets van het volk."

LEES OOK:

Wie gaat ons Koningslied zingen

Koningslied: iedereen kan meeschrijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore