EditieNL

Smullen van je moederkoek

12 maart 2013 11:27 Aangepast: 12 maart 2013 12:38

In Engeland is het een trend. Steeds vaker eten of drinken vrouwen na de bevalling hun placenta. Dat zou gezond zijn. Smakelijk!

In de meeste gevallen wordt de placenta vaak weggegooid en komt hij op de afvalberg terecht.

Maar er zijn steeds meer vrouwen die hun moederkoek mee naar huis nemen.

Om te begraven; of om op te eten.

Hapje moederkoek

In de VS en Engeland is het eten van moederkoek een ware trend aan het worden. Niet rauw, maar de placenta wordt verwerkt in een smoothie, lasagne of geroosterd.

En zijn hele recepten online te vinden. Smakelijk!

Geroosterde placenta

Waarom zou je de moederkoek in Godsnaam opeten? Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen.

De placenta is de connectie tussen moeder en kind en zit vast aan de wand van de baarmoeder. Het is een orgaan waardoor alle voedingsstoffen en zuurstof via het moederbloed worden doorgegeven aan het kind.

Gezond?

Verloskunsige Beatrijs Smulders gelooft niet dat het eten van de placenta gezond is. "Ik geloof dat niet zo. Er zitten heel veel hormonen in maar daar hebben vrouwen er al genoeg van in hun lijf."

Ook volgens gynaecoloog Anneke Kwee is er geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van een placenta gezond is.

Placenta

Actrice January Jones (bekend van de tv-serie Mad Men) heeft haar placenta gegeten. Ook over Tom Cruise gaat het verhaal dat hij de placenta van zijn dochtertje zou hebben opgegeten.

In ons land is het eten van placenta's nog erg zeldzaam. Er zijn geen cijfers bekend.

Wel komt het volgens gynaecoloog Anneke Kwee steeds vaker voor dat moeders de placenta willen houden. Om hem bijvoorbeeld in de tuin te begraven.

En de lotusbevalling wordt populairder: moeders die de navelstreng een week lang aan het kind willen laten zitten.

Geroosterde placenta

De placenta vormt samen met de navelstreng het begin van alle leven. Sommige culturen bewaren de placenta een leven lang om het uiteindelijk te begraven samen met het dode lichaam.

  • In Japan gaat de placenta in een cilindervormige houten doos. De priester duidt vervolgens een plaats rond het huis aan waar deze moet worden begraven.

  • In Korea worden placenta's begraven op zogenoemde Koninklijke kerhoven. De placenta wordt behandeld met een groot respect, want het brengt hun geluk.

  • In traditionele Oekraïensche culturen moet de vroedvrouw de placenta van de pasgeborene verdelen in hoeveel kinderen de moeder nog krijgen wil.

  • In delen van Roemenië wordt de placenta verbrand bij koppels die geen kinderen meer willen. De assen worden verwerkt in een drankje dat de man drinkt. Hij zou dan onvruchtbaar worden.

LEES OOK:

Sperma is nu op z'n best

Nieuw: placenta in je shampoo

`