EditieNL

What? Appen gaat geld kosten

18 maart 2013 11:56 Aangepast: 05 januari 2017 22:14

Waar iedere WhatsApp-gebruiker voor vreesde, gaat gebeuren. Nieuwe gebruikers moeten vanaf dit jaar gaan betalen voor WhatsApp. Is dit de nekslag voor de populaire chat-app?

Let op!
Onderstaand nieuwsbericht is inmiddels achterhaald. WhatsApp is en blijft gratis.

Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp. Dat klopt niet. Hierin wordt verwezen naar dit artikel, maar onderstaande informatie is dus niet meer actueel. Stuur de informatie die in het WhatsApp-bericht staat dus niet door. 

RTL en Editie NL hebben niets te maken met het verspreiden van het WhatsAppje. 

Het was natuurlijk al te mooi om waar te zijn. Berichten sturen zonder dat het een cent kost. Dat gaat dit jaar veranderen. WhatsAppen gaat geld kosten.

Betalen
iPhone-gebruikers moeten jaarlijks gaan betalen om de app te gebruiken. Bij WhatsApp voor Android en Windows Phone is dit al het geval, na een gratis proefjaar.

iPhone-gebruikers betalen niet alleen 0,89 cent voor de aanschaf, maar ook jaarlijks een bedrag om de dienst te gebruiken.

De huidige WhatsAppers kunnen opgelucht ademhalen. De wijziging geldt alleen voor nieuwe gebruikers. Wie voor juli dit jaar WhatsApp heeft geïnstalleerd, hoeft niet te betalen.

Abonnementen
Wanneer er betaald moet gaan worden, is nog onduidelijk. Maar nog wel dit jaar. 

Onlangs zijn er abonnementen geïntroduceerd: Zo betaal je waarschijnlijk binnenkort € 0,89  voor 1 jaar, € 2,40 voor 3 jaar, of € 3,34 voor 5 jaar.

Nekslag?
WhatsApp verwerkt dagelijks 17 miljard berichten. Meer dan 100 miljoen mensen hebben een app geïnstalleerd. De chat-app is ook in ons land razend populair.

Gaat dat niet veranderen, nu er betaald moet worden?

Internetdeskundige Martijn Kriens vermoedt van niet. "WhatsApp heeft zoveel voordelen, vergeleken met bijvoorbeeld sms. Het is zo flexibel. Zo zijn de groepschatten erg populair. Bovendien hoeven mensen niet heel veel te gaan betalen. WhatsApp blijft heel aantrekkelijk."

Kriens vindt de timing van WhatsApp goed. "Juist nu iedereen verslaafd is, is het slim om geld te vragen voor je dienst."

Niet voor desktop
Regelmatig komt de vraag of WhatsApp met een desktopversie komt. Maar dat is het bedrijf niet van plan. Volgens WhatsApp-ceo Jan Koum draait de wereld tegenwoordig om mobiele telefoons. 

Lees ook:

 

 

`