EditieNL

Bril kan vijf keer goedkoper

29 maart 2013 10:50 Aangepast: 29 maart 2013 18:45

Een bril kopen bij een opticien kan heel duur zijn, maar dat hoeft niet. Als je de bril online koopt ben je vaak veel goedkoper uit. Maar is zo'n online-bril net zo goed?

Van boodschappen tot boeken, we kopen tegenwoordig alles online.

Waarom dan ook niet je nieuwe bril? Even je sterkte doorgeven en een montuurtje uitzoeken.

Ingewikkeld?

Bij sommigen van ons is de bril ingewikkeld. De sterkte moet precies kloppen en het montuur moet ook lekker zitten.

Bij een opticien ben je al snel een paar honderd euro kwijt, maar het kán goedkoper: koop je nieuwe bril online!

Voor een paar tientjes heb je bij de brillensites een nieuw montuurtje en de glazen in handen. De kwaliteit van online- en offline-brillen is over het algemeen hetzelfde, maar bij de sites worden je ogen niet gecheckt door een opticiën.

Vakkundig?

Eén van de sites waar je online je bril kan kopen is Brillen24. Voor 39 euro heb je hier al een standaard bril te pakken. Ingewikkeldere exemplaren zijn wat duurder, maar nog steeds goedkoper dan bij de opticiën om de hoek. Je moet wel rekening houden met een levertijd tot twee weken.

Het bedrijf zelf zit in België, maar levert ook brillen af in ons land. De site zegt zelf gediplomeerde opticiëns in dienst te hebben, die je bril samenstellen. Bij Lensway ben je iets duurder uit: voor 55 euro heb je op deze site een bril besteld.

Let op!

De branchevereniging van opticiens (NUVO) waarschuwt dat je goed op moet letten als je online een bril koopt. "Als je op internet een bril uitzoekt moet je er goed op letten dat de bril bij je pas", zegt Mark Asselberg van de NUVO.

"Waar we voor waarschuwen is dat het optisch middelpunt precies op het midden van de pupil moet zitten. Bij de brillensites wordt je gevraagd dat zelf te bepalen."

Nog een paar dingen waar je volgens NUVO en de Consumentenbond op moet letten als je een bril gaat kopen:

 • Neem niet de sterkte van je oude bril over

  Volgens de NUVO verandert de sterkte van je ogen om de paar jaar. Als je er voor kiest om je bril online te bestellen moet je niet zomaar de sterkte van je oude bril overnemen.

  Bovendien wordt bij een oogmeting gecheckt op oogaandoeningen. Als het nodig is kan de opticien je doorverwijzen naar een oogarts als dat nodig is.

 • Glazen moeten goed geslepen worden

  Het optisch centrum van de brillenglazen moet precies op het midden van je pupillen zitten. Bij de brillensites moet je dat zelf opmeten. Als het centrum niet goed in het midden zit kun je last krijgen van dubbelzien, hoofdpijn en vermoeidheid. Als je online een bril koopt en dit zelf op gaat meten, dan moet dat tot op de millimeter nauwkeurig.

 • Zorg bij multifocale brillen dat de hoogte het leesdeel klopt

  De hoogte van het leesdeel in het glas verschilt per persoon en per montuur. Dat het op de goede plaats zit is essentieel om goed en lekker te kunnen lezen.

 • De pasvorm van het montuur moet goed zijn

  Niet elk montuur is geschikt voor iedere persoon. Welk montuur goed is hangt helemaal van je gezicht af.

 • Als je online koopt heb je geen 'nazorg'

  Volgens de NUVO moet een nieuwe bril nog worden afgesteld nadat 'ie gemaakt is. Als je online hebt besteld heb je die nazorg niet. Dan zul je het zelf moeten doen.

  Zit je bril na een tijdje dragen scheef, dan ben je wel welkom bij de opticiën om hem recht te laten zetten. Maar, zegt de NUVO, veel mensen voelen daar toch een soort schroom bij.

 • Let op het keurmerk

  Gediplomeerde opticiens krijgen van de NUVO een keurmerk. Op de keurmerk-site zijn geen online brillendiensten te vinden. Volgens Asselberg van de NUVO weet je bij de sites ook niet zeker of er gediplomeerde opticiens achter zitten. Bij het offline-kopen van een bril kun je wel opletten of er keurmerk is.

 • Bestel alleen online als het verschil in sterkte niet meer is dan 2 dioptrie

 • Koop een mulitfocale bril liever niet in een webwinkel

 • Past het oude montuur goed? Neem dan de maten over. Die staan meestal in de pootjes.

 • Zorg dat je een goed bril-recept hebt voordat je gaat bestellen. Daar moet de pupilafstand in staan.

(Bron: NUVO en Consumentengids, Februari 2013)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore