Ga naar de inhoud
EditieNL

Baby slaapt, nu mama nog

Archiefbeeld.

Veel ouders met jonge kinderen doen nauwelijks een oog dicht 's nachts. 1 op de 3 ouders komt per nacht 2 uur slaap te kort.

Huilende kids en natte luiers. Jonge kinderen houden hun ouders massaal wakker.

Veel ouders van kinderen onder de vijf hebben een tekort aan slaap.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek (NSWO)

Wakker liggen

Eén op de drie ouders komt twee uur per nacht slaap tekort dankzij hun kroost.

En dat is van invloed op hun functioneren overdag: één op de zeven ouders denkt dat ze beter zouden functioneren als hun kids beter doorslapen.

Op de eigen kamer

Ze hebben het ook voor een deel aan zichzelf te danken: bij een kwart van de ouders slaapt het kind nog op de kamer. "Dat is niet aan te raden", zegt pedagoog Bas Levering. "Als je dat toelaat, wennen ze aan je aanwezigheid. Je moet ze leren dat ze in hun eigen kamer moeten slapen."

Als je kind voor een korte periode bij je slaapt, hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, denkt dat het af en toe best kan helpen:

"Het komt regelmatig voor dat kinderen een bepaalde periode bij je in de slaapkamer liggen. Er is dan vaak een reden voor, zoals een ziek kind of nachtmerries. Op die manier kunnen ouders extra zorg geven."

Tips!

Hoe zorg je dat jij en je kind goed slapen? Tips van slaap-deskundige Kristiaan van der Heijden:

 • Laat je kinderen niet wennen aan slapen bij jou in bed

  Kinderen wennen heel snel als ze bij jou in bed mogen slapen. Zorg daarom dat je niet de associatie geeft van samen in slaap vallen. Als ze er aan wennen krijg je ze niet weer je bed uit.

 • Doe niet te 'gezellig' als je kind 's nachts wakker wordt

  Bijna iedereen is wel eens midden in de nacht wakker, ook kinderen. Als je kind midden in de nacht wakker is en bijvoorbeeld huilt dan kun je wel even kijken of er niet iets aan de hand is.

  Wat je niet moet doen: 'gezellig' even bij je kind zitten of slaapliedjes zingen. Probeer het zo kort mogelijk te houden. Zo kan iedereen weer snel slapen.

 • Zorg voor vaste bedtijden

  Zo weet je kind waar het aan toe is en jij ook.

 • Maak een routine van het naar bed gaan

  Door een routine van het slaapritueel te maken leert je kind dat het tijd is om te gaan slapen. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen.

 • Laat je kind geen inspannende dingen doen voor het slapen

  In het laatste uur voordat het bedtijd is kan je kind het beste geen spannende dingen meer doen. Laat je kind dus geen computerspelletjes te doen en vermijd tv-kijken.

  Aan de ene kant zorgt het felle licht van een beeldscherm dat je kind minder goed slaapt, maar ook de inspanning van bijvoorbeeld een spannende game zorgt dat je kind moeilijker kan slapen.

LEES OOK:

Tablets: kinderen worden er doodmoe van

Veel volwassenen slapen met knuffel

'Jong geslagen = oud misdragen'