Ga naar de inhoud
EditieNL

Reserveren is betalen: restaurants gaan strijd aan met no-shows

Archieffoto Beeld © iStock

Voor een concert of hotel betaal je bijna altijd vooraf, dus waarom niet voor een restaurant? Met dat idee is het nieuwe platform Formitable opgericht, waarbij je een aanbetaling doet bij je reservering.

Het nieuwe restaurant van Ron Blaauw is de eerste gebruiker. Hij hoopt hiermee af te rekenen met klanten die niet op komen dagen. 

Alleen maar duurder

Ook Dennis Huwae van restaurant Daalder ziet er wel wat in, hij heeft veel last van mensen die reserveren en niet opdagen. "Soms word je er wel verdrietig van", zegt hij. "Je maakt al dat eten. En zo wordt het alleen maar duurder."

Hij belt nu vaak de reserveringen na, en denkt na om de aanbetalingen ook in te gaan voeren. Al weet hij niet zo goed hoe zijn klanten erop zullen reageren. "Misschien zal het de gasten wel afschrikken."

Heel respectloos

Ook kapster Tanja Kroezen van Tanja's Haarmode heeft veel last van klanten die niet of te laat komen opdagen. "Je hebt van die mensen, die komen op hun eigen begrafenis nog te laat", zegt ze. 

Zij hebben besloten om bij een een tweede waarschuwing mensen 50 procent van de prijs in rekening te brengen. "We hebben dan dubbel omzet gemist. We hebben een andere klant teleur moeten stellen, en iemand is niet op komen dagen. Iemand gaat dan heel respectloos met mijn tijd om."

Het liefst zou Tanja het volle bedrag terugeisen, maar dat is volgens haar onmogelijk. "Dat ga je never nooit niet innen, dan moet je een incassobureau inzetten."

Geen wetten

Volgens advocaat Thomas van Vugt van AMS Advocaten hebben bedrijven sowieso nergens recht op, als mensen niet komen opdagen bij een reservering, omdat er niks over in de wet staat. "Je kunt het wel met elkaar afspreken, maar er zijn geen wetten voor."  

Een ondernemer moet het heel duidelijk met een klant afspreken dat hij een bedrag betaalt als hij of zij niet komt, zegt Van Vugt. Pas als de klant ermee heeft ingestemd, kan een ondernemer achter zijn geld aan aan. 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.