EditieNL

Mark Rutte: 'niet zo somberen!'

12 april 2013 14:24 Aangepast: 12 april 2013 21:53

Er is een nieuw sociaal akkoord en daarbij had premier Rutte meteen een speciale boodschap aan alle Nederlanders: 'niet zo somberen.' Lastige opgave voor een land vol pessimisten.

Eigenlijk gaat het helemaal zo slecht nog niet met ons land. Nederland behoort samen met Duitsland en Oostenrijk tot de EU-landen met de laagste werkloosheid.

En na Luxemburg hebben wij het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking.

Stop met somberen

Toch zijn Nederlanders pessimistisch. Ons consumenten-vertrouwen behoort tot de laagste drie van Europa.

We houden van somberen. Het glas is meestal half leeg en maar zelden half vol. Premier Rutte is daar klaar mee: 'waar ik zo langzamerhand genoeg van heb, is dat gesomber.'

Zijn oproep: 'hou op met somberen.'

Makkelijker gezegd dan gedaan. Nederland is nu eenmaal een pessimistisch volkje. Hoe dat kan? Daar zijn heel veel theorieën over. De strijd tegen het water en de calvinistische levenshouding zouden daar mee te maken hebben.

16 miljoen pessimisten

Of Rutte het tij kan keren? Dat kan hij niet, stelt organisatiedeskundige Salomon Samhoud. "Je hebt mensen nodig die hoop verkondigen. Het probleem van Rutte is dat veel mensen hem niet geloven. "

Een Nederlander motiveren is ook een hele opgave. "Hij moet op de juiste manier benaderd worden. De Nederlander is geen Amerikaan die je inpakt met sentiment en een goed verhaal", weet geschiedkundige James Kennedy.

Misschien dat dit helpt:

LEES OOK:

Nederland loopt leeg

Nederlandse man is erg onzeker

Nederland heeft weer een boyband

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`