EditieNL

Wie spioneert in de Schilderswijk?

21 april 2013 13:52 Aangepast: 21 april 2013 14:39

Een spannend spionage-verhaal van eigen bodem: in de Schilderswijk in Den Haag is een kast gevonden die vol zat met spionageapparatuur. Wie er achter zit is nog een raadsel.

Op elke straathoek in Nederland staat wel een kastje van de kabelmaatschappij: een wijkkast.

Misschien moet je toch nog eens goed kijken naar de kast bij jou om de hoek, want wie weet zit er een geheime camera in.

Wie spioneert?

Een nagemaakte kabelkast van provider Ziggo in de Haagse Schilderswijk, bleek namelijk vol te zitten met spionage-apparatuur.

Wie de kast plaatste is nog steeds een raadsel.

Monteurs van kabelbedrijf Ziggo vonden de kast afgelopen dinsdag.

Hij stond niet op werktekeningen en dus raakten ze nieuwsgierig. Gek genoeg was de wijkkast gewoon te openen met de standaardsleutel van Ziggo, dus konden de medewerkers zien wat er in zat.

Ze zagen in ieder geval een camera en apparaten om geluid mee op te nemen. Bovendien was er aan de buitenkant een gaatje geboord zodat de camera naar buiten kon kijken.

Afluisteren maar

Omroep West kreeg foto's van de kast in handen en legde die voor aan deskundigen. Die zeggen dat er in ieder geval een camera en opname-apparatuur in zat. Een van de deskundigen zegt er van overtuigd te zijn dat de apparatuur van de overheid is.

Dat zou zomaar kunnen, want een paar dagen later was de kast op mysterieuze wijze verdwenen.

Op het pleintje waar de nagemaakte Ziggo-kast stond zouden jongeren geronseld worden voor de strijd in Syrie. Het zou dus volgens de deskundigen kunnen dat een dienst als de AIVD de kast plaatste om de boel in de gaten te houden.

LEES OOK:

Overal camera's

Obama moet zoenen op camera

Bespioneren op Facebook, 9 op de 10 doen het

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore