EditieNL

Herken de gevaarlijke eenling

19 april 2013 13:59 Aangepast: 19 april 2013 19:14

Met nog twaalf dagen tot de inhuldiging, is het jachtseizoen op de gevaarlijke eenling geopend. Een speciaal team houdt momenteel 100 mogelijk gevaarlijke einzelgängers in de gaten.

In bijna iedere buurt woont er wel één: een eenzame man of vrouw die een teruggetrokken bestaan heeft, nooit op buurtfeestjes verschijnt en zelden buiten komt.

In de meeste eenlingen zit geen kwaad. Maar er zijn uitzonderingen. De politie houdt nu zo'n 100 potentieel gevaarlijke mensen in de smiezen.

In een databank

Na de aanslagen van Karst T, Tristan van der V., maar bjivoorbeeld ook de damschreeuwer en de waxinelichthouder-gooier, zit de schrik er goed in.

Een speciaal team van politie, psychologen en een psychiater werkt sindsdien aan een aanpak om gevaarlijke eenlingen beter te kunnen aanpakken. Er is een speciale databank aangelegd.

Dreigbriefschrijvers

De groep van 100 eenzamen die nu in de gaten gehouden wordt, hebben het vaak op bekende mensen gemund, zoals politici of het koninklijk huis. Zo sturen ze vaker dreigbrieven en -mails.

Maar hoe weet je of die teruggetrokken man bij jou in de wijk, ook echt gevaarlijk is? En waarom bedreigen ze vooral het koningshuis?

Allemaal een complot?

Volgens forensisch psycholoog Ernst Ameling houden dreigbriefschrijvers de ontvanger verantwoordelijk voor hun situatie. "Juist het koninklijk huis is vaak het doelwit, omdat ze vinden dat het koningshuis onderdeel is van het 'complot' tegen hen."

Maar lang niet iedere 'eenling' is een potentiële terrorist, dat benadrukt Joris van Huijstee van de Vereniging voor Eenlingen. "Er zijn mensen die gewoon liever op zichzelf zijn."

Hij wil nadrukkelijk de andere kant laten zien, omdat eenlingen vaak negatief in het nieuws komen.

Herken de eenling

Het is niet mogelijk een algemeen profiel te schetsen van de gevaarlijke eenling, weet Ernst Ameling. "Ze zijn allemaal anders."

Er is volgens de forensisch psycholoog wel een profiel te schetsen, maar dat geeft geen zekerheid. Volgens Ameling heb je een groter risico bij:

  • vooral mannen

  • die tussen de 40 en 60 jaar zijn

  • die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis

  • eventueel last hebben van psychoses

  • werkloos zijn

  • en drugs gebruiken

Enge buurman?

Maar moet je nou bezorgd zijn om die eenzame buurman van je? Waarschijnlijk niet, zegt Ameling. "De kans dat het jou overkomt is heel klein. We moeten het ook niet groter maken dan het is."

LEES OOK:

Zo vierde Mark Rutte Koninginnedag...

'Damschreeuwer' opgepakt in buurt van Beatrix

Damschreeuwer krijgt meer straf

`