EditieNL

Hamburger van 14 jaar oud!

25 april 2013 12:31 Aangepast: 28 april 2013 22:23

Hamburgers van de McDonald's blijken eindeloos houdbaar. Na 14 jaar ziet een burger er nog hetzelfde uit als toen hij gekocht werd. Is dit het bewijs dat de burgers vol troep zitten?

Af en toe duiken vreemde hamburger-verhalen op.

Beweerde eerder een diëtiste al dat een cheeseburger na 4 jaar er nog precies hetzelfde uitziet, deze week is een hamburger van 14 jaar oud opgedoken.

In al die jaren is de burger qua uiterlijk niets veranderd.

Brood aap-verhaal?

De Amerikaanse David Whipple kocht de burger 14 jaar geleden, bij wijze van experiment.

Hij wilde aantonen dat junkfood vol zit met conserveringsmiddelen. Dat de burger in al die jaren er nog precies hetzelfde uitziet, zou het bewijs zijn.

Maar is dat ook zo?

Brood aap-verhaal?

Volgens Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit duiken af en toe dit soort verhalen op. "Dat de hamburger er na al die jaren nog zo goed uitziet, komt niet doordat de snack bomvol conserveringsmiddelen zit. Dat is een haox. Het komt omdat het brood en het vlees heel droog zijn. Daardoor bederft het niet."

Anti-rot

McDonald’s schreef eerder al op hun website dat het komt doordat de hamburgers in het kook- en bakproces erg droog worden. En omdat bijna al het vocht uit het broodje is getoast, rot het niet weg.

Ook het zout wat er in zit, houdt het broodje in tact. Zou je de hamburger nog kunnen eten na 14 jaar? "Ja'", stelt Zwietering. "Mensen denken vaak dat als iets oud is, dat het dan niet meer te eten is. Maar dat is niet zo."

Editie NL test

Ook Editie NL wil testen hoe lang bepaalde producten houdbaar zijn. We leggen de komende weken een appel, tompoes, en 2 hamburgers neer. Volg de ontwikkeling op onze site. Wekelijks geven we een update over de 'staat' van de producten.

LEES OOK:

Lol: partij tegen de hamburger

Popcorn: gezondste snack

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore