Ga naar de inhoud
EditieNL

Hoe 'fout' was opa?

Ontdekken dat je (groot)ouders fout waren in de oorlog is natuurlijk pijnlijk. Toch gaan steeds meer mensen in de archieven op zoek naar de daden van hun eigen familieleden.

Anno 2013 zijn foute ouders nog steeds een pijnlijk onderwerp.

Toch duiken mensen, die weten dat hun ouders 'fout' waren het archief in, om te ontdekken wat ze deden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het archief duiken

Bij het Nationaal Archief liggen gegevens over mensen die fout waren. HIER kun je een verzoek indienen.

Nabestaanden zoeken daar nu in, om het te kunnen verwerken.

Michiel Ketelaar van het Nationaal Archief krijgt regelmatig te maken met huilende nabestaanden. Ontdekken dat je ouders of grootouders vreselijke dingen hebben gedaan, is niet makkelijk.

"Ik voel me soms net een soort maatschappelijk werker, veel mensen moeten huilen bij het zien van het heftige bewijs."

Volgens de archivaris komen steeds meer mensen zoeken naar hun familiegeschiedenis. "Mensen willen toch weten wat hun familielid precies heeft gedaan", zegt Ketelaar.

Da's schrikken

De grootvader van Bettina Drion was tijdens de oorlog actief als NSB'er. Toen ze daar achterkwam was dat een enorme schok, tot die tijd wist ze alleen dat hij tijdens de oorlog gestorven was. Het bleek dat hij ter dood was veroordeeld als landverrader. "Het was enorm schrikken toen ik hoorde wat er gebeurd was."

Thuis werd er nooit over gesproken. "Het was enorm confronterend om er achter te komen, maar achteraf ben ik wel blij: het werkte bevrijdend."

Haar advies: zoek het uit om te kunnen verwerken.

LEES OOK:

Moeten we de Duitse militairen herdenken?

Onbeperkt bellen oorlog

'Project X' sneeuwballengevecht: gezellige veldslag?