Ga naar de inhoud
EditieNL

Hoogbegaafde kleuters in een apart klasje?

Een Zeeuwse basisschool komt met een klasje voor hoogbegaafde kleuters. Extra begeleiding in de kleuterklas moet achterstanden voorkomen. Slaan we hiermee niet te ver door?

Als hoogbegaafde kinderen niet vanaf de kleuterklas begeleiding krijgen, kunnen jongens agressiever worden en trekken meisjes zich meer terug.

300 x 93.5543 = ?

Daarom begint basisschool De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg vanaf volgend jaar met een speciale klas voor hoogbegaafde kleuters.

Volgens de school moet dat achterstand in de hogere klassen voorkomen.

"Het is hard nodig dat er een alternatief komt", zegt directeur John Eckart van de basisschool. "Je ziet dat hoogbegaafde kleuters nu in een verkeerd systeem zitten. Ze kunnen in de kleuterklas al een achterstand oplopen, die ze daarna niet meer inlopen."

Juf Sylvia van de Tweemaster-Kameleon ziet vooral problemen bij kinderen die niet de juiste begeleiding hebben gehad.

"Ik zie bij kinderen die in ons hoogbegaafdenklasje komen dat ze soms slecht zijn aangepast, doordat ze in het reguliere onderwijs hebben gezeten."

Labels

Pedagoog Jolanda te Poel zegt dat het een prima ontwikkeling is om hoogbegaafde kinderen op zeer jonge leeftijd al een speciaal aanbod te geven. Wel is ze bang dat er teveel label op kinderen geplakt worden.

"Het is ook lastig te testen op die jonge leeftijd, want de kinderen zijn nog in ontwikkeling", zegt Te Poel. "We moeten oppassen dat de kinderen geen stigma krijgen. Het is niet slecht dat het gebeurt, zo lang de kinderen ook maar met andere kinderen om blijven gaan."

Dat is volgens Eckart in het plan van de Tweemaster-Kameleon ook de bedoeling. De kinderen zullen niet alleen in hun eigen klasje met hoogbegaafde kinderen zitten, maar ook omgaan met leeftijdsgenootjes.