EditieNL

Date? Sollicitatiegesprek? Draag deze kleuren (niet)!

29 juni 2016 17:20 Aangepast: 31 juli 2017 02:00
Beeld © iStock

De ME gaat de bekende blauwe busjes een andere kleur geven. Het blauw zou agressie opwekken bij mensen en dus worden ze wit. Is kleur echt zo belangrijk voor onze waarneming?

Het is misschien niet gek dat kleur veel invloed heeft op associaties van je brein. Zo kan de kleur die je draagt, of de kleur van je auto heel bepalend zijn voor hoe anderen jou (of je auto) zien. We vroegen kleurexpert en interieurontwerper Winnie Helmes-Ham om advies: wat zijn de beste kleuren voor een eerste date, een sollicitatiegespek, voor je auto en voor de slaapkamer? 

De eerste date

Thumbnail

De beste kleur: rood. Helmes-Ham: "Rood staat voor passie en liefde, dat wil je ook uitstralen op een romantische date. Rood is ook opvallend. Als je dus rood draagt, blijf  je langer hangen in iemands gedachten."

De slechtste kleur: zandkleur. "Dat is zo nietszeggend en valt niet op. Het staat bij heel veel mensen ook flets. Als je zandkleurige kleding draagt kom je kleurloos en saai over."

Het sollicitatiegesprek

De beste kleur: blauw. "Blauw straalt zelfvertrouwen uit. Het is een kleur die heel veel mensen aanspreekt, je zit eigenlijk altijd goed. Het maakt ook niet uit of een bedrijf blauw in het logo of in de huisstijl heeft of niet, blauw is gewoon een populaire kleur. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar over de hele wereld. In Nederland speelt wel nog mee dat de meeste mensen blauwe of groene ogen hebben, daar past blauwe kleding heel mooi bij. Blauw is niet alleen een goede kleur waar je zelfverzekerd mee overkomt, je voelt je zelf ook veilig en geborgen als je blauw draagt. Alsof je een soort pantser draagt."


Thumbnail

De slechtste kleur: oranje. "Oranje gaat jou overschreeuwen. De kleur neemt de aandacht weg van je persoonlijkheid en dat wil je niet. Een sollicitatiegesprek draait om jou en je verhaal, niet om de kleur die je draagt. Dat risico loop je wel als je oranje draagt. Oranje is daarnaast ook nog eens heel uitgesproken, met die kleur zul je veel minder bedrijven meekrijgen. Tenzij je bijvoorbeeld bij ING solliciteert, dan is het wel weer grappig."

De slaapkamer

De beste kleur: donkerblauw. "Mensen komen in een donkerblauwe kamer beter tot rust. Je slaapt langer in een kamer met donkerblauwe muren. Ook geeft

Thumbnail

de kleur donkerblauw het gevoel dat het koeler is in de kamer, dat is fijn want de meeste mensen slapen liever in een wat koelere ruimte."

De slechtste kleur: rood. "Rood is activerend. Als je naar bed gaat wil je juist niet worden geactiveerd, neem dus geen rode slaapkamer."

De auto


Thumbnail

De beste kleur: matzwart.

"Als de auto matzwart is komt de vorm beter uit. Als je het design belangrijk vindt dan is dat een goede keuze. Wil je graag opvallen, dan kun je beter voor een rode auto kiezen. Het model is dan wel belangrijk. Voor een exclusieve prestigieuze uitstraling is goud-metallic een goede kleur. Dat straalt luxe en glamour uit."

De slechtste kleur: zilvergrijs/metallic. "Een zilvergrijze auto zie je niet goed staan, die gaat op in het landschap. Zilver past zich aan aan de omgeving waardoor de kleur, en dus de auto, wegvalt. Ook straal je een beetje het grijze muis-gevoel uit."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van