EditieNL

Niet meer koken uit een pakje!

31 mei 2013 12:17 Aangepast: 31 mei 2013 18:41

Er zit teveel zout in ons eten. Als we nou eens stoppen met koken uit een pakje, kan dat volgens een Amerikaanse schrijver drastisch omlaag. Moeten de pakjes de deur uit?

Een pleidooi voor echt koken, zo heet het nieuwe boek van de Amerikaanse schrijver Michael Pollan. Dat doen we nu steeds minder, zegt de schrijver.

Veel van de ingrediënten die we nu uit pakjes halen, zouden we best zelf kunnen maken.

Minder zout

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgen Nederlanders gemiddeld 9 gram zout per dag binnen, veel meer dan de maximale 6 gram.

Culinair journalist Karin Luiten is helemaal voor het koken zonder pakje. "Het is goed dat er eindelijk eens aandacht voor is. Mensen hebben vaak niet in de gaten dat het net zo gemakkelijk kan zijn om met verse producten te koken, als met spul uit een pakje", zegt ze.

Kant-en-klaar zout

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell is het zoutgehalte in kant-en-klaarvoedsel inderdaad veel te hoog. "Er zit vaak teveel zout en suiker in kant-en-klaarvoedsel. Dat doen de producenten voor de smaak, maar we zijn er inmiddels ook aan gewend geraakt."

"Als je ziet dat in één diepvriespizza al 4 gram zout zit, dat is gewoon niet normaal. We kunnen veel beter ons eten zelf bereiden, dat is veel gezonder", voegt Seidell er nog aan toe.

Zelf aan de slag

Als je zelf aan de slag wilt gaan, zonder pakje, dan is het onderstaande recept van Karin Luiten een goede optie: een lekkere bolognese saus.

Bereidingswijze:

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze samen 5 minuten zachtjes in wat olie. Gebruik daarvoor een wijde braadpan of hapjespan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het op hoog vuur rul, tot het roze er zo'n beetje vanaf is.

Blus het eventueel af met een scheutje wijn als u dat nog heeft staan en laat het nog even pruttelen. Voeg de blikken tomaat toe, samen met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel op vrij hoog vuur een kwartier lekker pruttelen. Snij op het laatst de basilicum in reepjes en roer het erdoor.

`