Ga naar de inhoud
EditieNL

Overbevolking is hét probleem

Overbevolking is het nieuwe thema van schrijver Dan Brown. Eerst was het de katholieke kerk, nu is overbevolking aan de beurt. Volgens Brown is dat de grootste bedreiging voor mensen.

In zijn nieuwe boek Inferno probeert een gestoorde wetenschapper een groot deel van de wereldbevolking uit te roeien. Met zijn kennis van genetische manipulatie wil hij via drastische uitdunning het uitsterven van de mens voorkomen.

Club van 10

Paul Gerbrands is de oprichter van de stichting De Club van 10 Miljoen en maakt zich ook zorgen over de overbevolking op aarde. De stichting werd in 1994 opgericht door verontruste Nederlanders die toen al tot de conclusie waren gekomen dat onze problemen komen doordat we met te veel mensen op deze planeet zijn. "Het is 5 over 12", aldus Gerbrands.

Doodzwijgen

Volgens Paul Gerbrands kan de aarde niet meer mensen aan dan 4 a 5 miljard. "We zitten al op 7, dus dat is gekkenwerk. Grootste probleem is dat je deze mening niet mag hebben. De politiek zwijgt het probleem dood, omdat het electoraal zelfmoord is om tegen overbevolking te zijn."

Kleine gezinnen: nu!

Door gebrek aan emancipatie ontstaat er overbevolking zegt Anke Niehof, oud-hoogleraar Sociologie van Consumenten en Huishoudens. "Nu zijn er in veel gebieden nog vrouwen die niet zelf bepalen of ze kinderen krijgen. Door voor emancipatie te zorgen, krijgen vrouwen minder kinderen en groeit de bevolking dus minder hard." Er is gelukkig hoop. Volgens Niehof zien we nu al dat de bevolking minder hard groeit. Mondiaal gezien gaan we volgens haar naar kleinere gezinnen toe.

'Mad scientist'

Paul Gebrends is niet heel erg blij met Inferno. "Dan Brown schetst met zijn 'mad scientist' een angstbeeld van mensen met mijn mening. Het is een groot gevaar [overbevolking, red.] en ik voorspel een wereldrevolutie en steeds meer conflicten om eten en grondstoffen."