Ga naar de inhoud
Gezondheid

Baby kweken uit huid: hoe ver gaan we voor de kinderwens?

Archieffoto. Beeld © iStock

Mannen, let op, misschien zijn jullie in de toekomst overbodig. Het is slechts een kwestie van geduld tot we uit huidcellen baby's kunnen kweken in een schoteltje. De Gezondheidsraad wil dat we daar nu alvast over nadenken. Hoe ver willen we gaan om kinderen op de wereld te zetten?

Uit huidcellen ei- en zaadcellen produceren. In-vitrogametogenese (IVG) heet de nieuwe techniek. Bij muizen kan het al, en wetenschappers hopen dit over een enkele decennia ook bij mensen te kunnen. Goed nieuws voor stellen die zelf geen eicellen of zaadcellen aanmaken. 

Gezonde kinderen?

"Je zou kunnen zeggen dat er wordt geknutseld om een eicel en spermacel te laten ontstaan, waardoor uiteindelijk bevruchting plaats kan vinden", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. Daar kleven volgens de raad belangrijke ethische vragen aan. Welke risico’s zijn er bijvoorbeeld voor de gezondheid van kinderen die zo worden verwekt? 

Zo werkt In-vitrogametogenese​​

Bij In-vitrogametogenese​​ worden er cellen afgenomen uit het lichaam, bijvoorbeeld huidcellen. Aan deze cellen worden in het laboratorium allerlei stofjes toegevoegd zodat een stamcel ontstaat waaruit vervolgens weer een eicel of een zaadcel kan worden geproduceerd. In het laboratorium wordt de gemaakte eicel bevrucht met een zaadcel of de gemaakte zaadcel wordt gebruikt om in het laboratorium een eicel te bevruchten en het daardoor ontstane embryo wordt geplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Wellicht kan er straks op deze manier ook van een man een eicel worden gemaakt of van een vrouw een zaadcel.

Zaadcellen van vrouwen

"We zijn nu bezig zaadcellen te maken door stamcellen uit de huid van de man te halen en eicellen door stamcellen uit de huid van de vrouw te pakken", legt Sjoerd Repping uit, hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie en hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde AMC. "Je kunt nog niet heel goed van vrouwen zaadcellen maken en andersom. Daar wordt aan gewerkt, ik verwacht dat dit moet kunnen."

Het grote voordeel van deze methode is volgens Repping dat wetenschappers zo oneindig veel eicellen kunnen maken. Bij IVF, een reageerbuisbevruchting, is dat niet zo. Dan is het maar afwachten hoeveel eicellen bij de vrouw kunnen worden weggehaald voor bevruchting in het laboratorium.  

Iedereen straks een kind

Door de nieuwe techniek kan bijna iedereen straks een kind krijgen, ook als dat nu op de natuurlijke manier niet lukt. Dat kan een uitkomst zijn voor alleenstaanden en homoparen met een kinderwens, maar ook voor stellen die ongewild kinderloos zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die chemotherapie vanwege kanker hebben moeten ondergaan, of vroeg in de menopauze komen. Mannen met onvruchtbaar sperma kunnen ook baat hebben bij IVG, net als vrouwen die de 50 zijn gepasseerd. Hun eicellen zijn niet meer te gebruiken.

IVG heeft dus veel positieve kanten, zegt Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "Er is een groot tekort aan eicellen. Dat probleem zou hiermee in één klap zijn opgelost."

Mensen voor en tegen

Ook al is het nu nog niet mogelijk, het is heel belangrijk nu al een discussie te voeren, vindt de hoogleraar Ethiek. Wat doet het bijvoorbeeld met een kind om genetisch verwant te zijn aan maar één ouder, of juist aan drie of meer ouders? "Er zullen mensen voor en tegen zijn. Je moet je wel realiseren dat IVF ook niet natuurlijk is en dat wordt nu ook als normaal gezien. Dat was in het begin ook niet het geval."

Zijn mannen door deze uitvinding dan straks overbodig? Bredenoord: "In elk geval blijven vrouwen sowieso nodig, omdat je altijd een baarmoeder nodig blijft houden." 

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's.