EditieNL

Is jouw auto geliefd bij dieven?

06 juni 2013 14:55 Aangepast: 07 juni 2013 12:16

Heb je een auto uit 2010 of later, dan moet je die goed in de gaten houden. Autodieven zijn dol op jonkies. Is jouw auto ook geliefd?

Goed nieuws: er worden steeds minder auto's gejat. Maar wie een auto uit 2010 of later heeft, moet die goed in de gaten houden.  Autodieven zijn dol op jonkies en stelen steeds vaker nieuwe, snelle auto's. En de auto's die eenmaal gestolen zijn, worden minder vaak teruggevonden.
 

 
Bron: Stichting AVc, alleen types die vaker dan 100 keer gestolen zijn in 2012
 
Uit nieuw onderzoek blijkt dat criminele organisaties nationaal en internationaal samenwerken om met steeds betere snufjes de goed beveiligde nieuwe auto's te kunnen stelen. Het aantal gestolen nieuwe auto's ('jonger' dan drie jaar) steeg het eerste kwartaal van 2013 met 24 procent.
 
Ook worden gestolen auto's steeds vaker gebruikt voor overvallen, ram- en plofkraken. Nog maar 46 procent van de gestolen auto's wordt later teruggevonden. Tien jaar geleden was dat 66 procent. Van de gestolen nieuwe auto's wordt maar 35 procent weer teruggevonden.
 
Auto's 'klonen'
Wat met behulp van nieuwe technieken steeds vaker gebeurt, is het online maken of 'klonen' van de identiteit van een auto. Hierdoor zijn eenmaal gestolen auto's ook steeds moeilijker terug te vinden. Guus Wesselink, directeur van Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit, maakt zich zorgen: "Autodieven beschikken over blanco kentekenplaten en apparatuur om zelf kentekenplaten te maken. Deze machines worden gestolen en de opsporing verloopt moeizaam." 
 
De laatste twee jaar is het totaal aantal gestolen auto's relatief stabiel, tussen de 11.000 en 12.000. Dat is een stuk minder dan tien jaar geleden, toen er nog meer dan 25.000 auto's werden gejat. 
 
Volgens emeritus hoogleraar criminologie Jan van Dijk kan dat aantal nog door de helft, als alle auto's met een unieke code worden gegraveerd. "Dat werkt vooral goed tegen professionele diefstal." Bovendien is het helemaal niet duur: "Dit kan al tegen een investering van 15 euro per auto".
 
Gps-tracker
Ook een GPS-tracker kan voorkomen dat je niet tot de ongelukkigen behoort. Hiermee kun je dieven op heterdaad betrappen. Ook kun je hiermee via gps uitlezen waar de auto zich bevindt als deze is gestolen.
 

 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore