EditieNL

Waarom zijn examens zo belangrijk?

11 juni 2013 16:32 Aangepast: 11 juni 2013 16:53
Foto ter illustratie Beeld © ANP

In Rotterdam zijn maar liefst 15 examens van vmbo, havo en vwo gestolen van het Ibn Ghaldoun-college. De ongelukkige scholieren moeten al die examens opnieuw maken. Maar hoeveel andere scholieren de examens verder hebben gezien is nog onduidelijk. Verliest het examen daarmee aan waarde? En hoe belangrijk is dat centrale examen nou eigenlijk?

In Rotterdam zijn maar liefst 14 examens van vmbo, havo en vwo gestolen van het Ibn Ghaldoun-college. De ongelukkige scholieren moeten al die examens opnieuw maken. Maar hoeveel andere scholieren de examens verder hebben gezien is nog onduidelijk. Verliest het examen daarmee aan waarde? En hoe belangrijk is dat centrale examen nou eigenlijk?
 
'Examens zijn superbelangrijk' zegt hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers. "Anders zou een diploma niets meer waard zijn." Nu al scoren leerlingen op schoolexamens gemiddeld beter dan op het centrale eindexamen. 'Als dat verschil te groot is, is het geen goede school', aldus Dronkers. 
 
"Als scholen niet mee zouden doen aan een centraal eindexamen, zou het niveau snel dalen. Je moet wel een landelijke norm definiëren waar scholen naartoe moeten werken. Zou je op een school zonder examen zitten waar iedereen makkelijk zijn examen haalt, dan stelt dat papiertje niets meer voor."
 
Als de gestolen examens op grote schaal zijn verspreid, heeft dat gevolgen voor de waarde van alle examens. Volgens Dronkers is aan de resultaten vrij goed te zien of de examens zijn verspreid.
 
Voorkomen is beter dan...
 
Hoe kan een examendiefstal als deze worden voorkomen? Volgens Richard Franken van Hofmann Bedrijfsrecherche is vooral de voorspelbaarheid gevaarlijk. "Je moet de voorspelbaarheid doorbreken. Examens dus steeds op een andere plek bewaren, bijvoorbeeld. Natuurlijk moet je ook een goed slot hebben en moeten de juiste procedures worden gevolgd."
 
"Digitaliseren is niet de oplossing", denkt Franken. "Scholen lopen nou eenmaal niet voor op dat gebied, en het risico van een hack is veel te groot. Dat zie al gebeuren bij de troonrede of de kerstspeech van de koningin. Allemaal gelekt door slechte en voorspelbare beveiliging."
Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore