EditieNL

Pas op: gevaarlijke schimmel rukt op

19 juni 2013 14:00 Aangepast: 19 juni 2013 23:20

De gevaarlijke aspergillusschimmel rukt op in ons land. De schimmel, die ernstige longziektes kan veroorzaken, komt in de lucht voor maar ook steeds vaker in onze huizen. Wat kunnen we er tegen doen?

De gevaarlijke aspergillusschimmel rukt op in ons land. De schimmel, die ernstige longziektes kan veroorzaken, komt in de lucht voor, maar ook steeds vaker in onze huizen. Wat kunnen we er tegen doen?

Schimmels zijn niet alleen vies, ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Voorbeeld van zo'n gevaarlijke schimmel: de resistente aspergilluschimmel. Deze  schimmel rukt steeds vaker op en kan ernstige longinfecties veroorzaken bij mensen die een minder goede weerstand hebben.

Schimmel in de keuken
De schimmel zwerft rond in de lucht, maar komt ook steeds vaker in onze woonhuizen voor, zo hebben onderzoekers van UMC St. Radboud ontdekt. Onder meer in de keuken, hal en kelder. 

Sinds 2009 verspreidt de gevaarlijke schimmel zich. In één jaar werd de schimmel aangetroffen bij 15 patiënten in zes verschillende ziekenhuizen. Onderzoekers kunnen de schimmels achterhalen omdat ze sporen maken die vrijkomen in de lucht. 

Hoe werkt het?
Hoe komen de schimmels in onze huizen? Waarschijnlijk door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels in de leefomgeving, zoals bijvoorbeeld gewasbescherming in de landbouw.

Het is lastig om schimmels te bestrijden. Maar met deze tips kun je de kans op schimmels verkleinen:

  • Schimmels houden van vocht en warmte. Probeer deze combinatie zoveel mogelijk tegen te gaan.
  • Ventileer!
  • Schimmels ontstaan ook door slechte bouwontwerpen.
  • De Apergillus-schimmel komt voor in: potgrond, composthopen, opslagplaatsen voor bio-afval en matrassen.

Machteloos
Door resistentie kunnen de geneesmiddelen die ziekenhuizen tot dusver tegen deze schimmel inzetten, niet meer gebruikt worden. Alleen een middel dat via een infuus wordt toegediend, biedt nog soelaas. Maar patiënten moeten maandenlang behandeld worden en het middel wordt slecht opgenomen in de hersenen. Daardoor kan de schimmel lang in de hersenen blijven zitten.