Ga naar de inhoud
EditieNL

Resten van sigarettenrook: giftiger dan gedacht!

Dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid, weten we al langer. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat meeroken stukken ongezonder is dan altijd werd gedacht. Reden: de schadelijke 'derdehandsrook' van sigaretten.

Dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid, weten we al langer. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat meeroken nog ongezonder is dan altijd werd gedacht. Reden: de schadelijke 'derdehandsrook.' 

Niet alleen meeroken (het inademen van de rook, die de roker uitblaast) is slecht voor de gezondheid, maar ook het 'derdehandsroken'. Met derdehandsrook wordt de rook bedoeld die achterblijft in kleren, in de auto, of in het bankstel. En rook die ergens intrekt kan daar maanden blijven hangen. 

Tot nu toe was er weinig bekend over de giftigheid van deze rook, maar een nieuw onderzoek van University of California toont aan dat ook deze rook ons dna kan aantasten. 

Hoe werkt het?
Nicotine hecht zich snel en lang aan stoffen en aan onze huid. Daarom veroorzaakt derdehandsrook een groot gezondheidsrisico. Dus wanneer een vader in een auto rookt terwijl zijn kinderen er niet bij zijn, kunnen de kinderen dagen later toch nog schade ondervinden als zij meerijden. 

De schadelijke rook wordt doorgegeven via blootstelling van de huid, inademing van de stof en door het in te slikken. Sommige van de chemische bestanddelen in de derdehandsrook zijn zelfs de meest kankerverwekkende stoffen die er bestaan. 

Vooral roken in ruimten waar veel kleren of tapijten liggen, is gevaarlijk. Vooral voor kinderen die veel over de grond kruipen. 

Wat te doen?
Van derdehandsrook kom je niet zomaar af. De deeltjes worden twee maanden na de verhuizing van een roker nog gevonden. Stofzuigen, vegen en ventileren helpt niet. Je kan wel iets aan de geurtjes doen, maar het is moeilijk om er helemaal van af te raken. Het beste is om materialen te vervangen: de muren herschilderen of een nieuw tapijt aanleggen.