‘Selfies’, zelfportretjes gemaakt met je mobieltje, zijn een trend op social media. Waarom willen we zo graag foto's van onszelf nemen?

Selfie: wat doen we onszelf aan?

25 juni 2013 17:15 Aangepast: 27 juni 2013 09:12

Het nemen van selfies is een trend op sociale media die driftig om zich heen slaat: een zelfportret gemaakt met je mobieltje. Sommige mensen volgen wanhopig deze trend maar onderweg gaat er nog wel eens iets mis....

Het nemen van selfies is een trend op sociale media die driftig om zich heen slaat: een zelfportret gemaakt met je mobieltje. Sommige mensen volgen wanhopig deze trend maar onderweg gaat er nog wel eens iets mis....

Een selfie met uitgezakte borsten, een bodybuilder-selfie of een ik 'besprenkel mezelf met motorolie-selfie'. De zelfportretten op mobieltjes zijn razend populair. Vorige week plaatste Hillary Clinton haar eerste selfie.

#Me staat nu op plek 3 als populairste fototag op social media. In Engeland zijn 30% van alle foto's die 18-24 jarigen nemen selfies.

Aandacht!
Ook celebs als Rihanna, Kim Kardashian en model Kelly Brook zijn er dol op om de aandacht op zich te vestigen door een selfie. Met een nonchalente blik of zwoele pose. Als het maar aandacht oplevert. Tieners en volwassenen apen deze poses maar al te graag na. Maar dat lukt niet altijd even goed....

Thumbnail

Pauwengedrag
Waarom willen we zo graag foto's van onszelf nemen? Gevalletje van narcisme? Volgens psycholoog Martin Appelo is het 'pauwengedrag'. "We proberen indruk op elkaar te maken. Het is geen narcistisch gedrag, maar theatraal gedrag. Het is ook kudde gedrag, want als jij je profileert, dan profileer ik me ook."

Volgens Appelo is uiterlijk ook  steeds belangrijker aan het worden.  "We leven in een wereld die totaal op de buitenkant is gericht. Van een diep decolleté tot een tattoo. We leven in een zelfverheerlijkende maatschappij." 

Zo maak je een goede selfie
Voorkomen dat je de plank volkomen misslaat? Tips van fotograaf Else Kramer waardoor je altijd goed op je selfie staat:

 1. Ga bij een raam staan. Natuurlijk licht is het meest flatteus. Niet in de felle zon, want daarvan ga je met je ogen knijpen en krijg je gekke schaduwen bij je neus. Is het - hoe onwaarschijnlijk in Nederland ook - onbewolkt? Neem dan een raam aan de noordkant van je gebouw, voor het fameuze Noorderlicht. Kunstenaars worden daar niet voor niets immens blij van.
 2. Denk aan je kin: Hou je kin omlaag. Ja, echt! Bijna iedereen doet van nature zijn kin omhoog als 'ie op de foto gaat. Ook de mensen die niet eens een hint van een onderkin hebben. Niet doen, dat zorgt juist voor een onzekere houding. In vechtsporttermen: je opent je nek voor een aanval. Dat is niet wat je wilt.
 3. Vermijd de flits. Bedreigt iemand je met een een onflatteuze flits omdat er weinig licht is? Vraag ze dan om via het plafond of de muur te flitsen. Of, veel beter, bied aan om samen naar een plek te lopen waar wel veel licht is. Bijvoorbeeld bij een raam.
 4. Poseer niet. Dan nog dat verschrikkelijke moment waarop ze de lens op je richten. Dat je denkt 'waaaaah' en volledig verstijft. Daar ga je als volgt mee om. Laat het los. Probeer niet iets te maken, te projecteren, uit te stralen. Wees gewoon jezelf.
 5. Laat je niet frontaal nemen: Zorg dat je niet recht van voren wordt gefotografeerd maar met een van je schouders schuin van voren. Draai je gezicht ook een klein beetje weg van de lens. In vaktermen heet dat een 'driekwart portret'. Dat laat je gelaatstrekken goed uitkomen en het indraaien van een schouder maakt een stuk minder hoekig dan een frontale foto. Let wel op dat je je hoofd niet teveel verdraait, want dan krijg je allemaal rare nekplooien. Niet de bedoeling.
 6. Check je achtergrond. Bij een selfie ben jij het hoofdonderwerp. Maar het is extra tof als je aandacht besteedt aan je achtergrond. Neem niet je omvergevallen kledingkast. Kies liever een mooie egale, rustige achtergrond. Kleur kan daarbij ook waanzinnig goed werken. Zorg wel dat een kleur is die past bij jouw huid/haar tinten. 

Zo moet het dus niet:

Thumbnail
Thumbnail
 
Thumbnail
 
Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Een selectie van de ingestuurde selfies:

 • Onze eigen Jeroen Latijnhouwers:

Thumbnail

 • Selfie van Mandy

Thumbnail

 • Selfie van Ron

Thumbnail

 • Selfie van Joyce en Maurice

Thumbnail

 • Selfie van Lydia

Thumbnail

 • Selfie van onze presentatrice Margreet

Thumbnail

 • Familie Ijsselstein

Thumbnail

EditieNL
`