Ga naar de inhoud
Steeds vaker duikt ie op: de space scooter. Niet iedereen is er blij mee. Sommige scholen hebben de scooter al verboden. Te gevaarlijk

Space scooter: de (gevaarlijke) rage van deze zomer

Steeds vaker duikt ie op: de space scooter. Er wordt zelfs al gesproken van een nieuwe speelgoedrage. Niet iedereen is er blij mee. Sommige scholen hebben de scooter al verboden. Te gevaarlijk.

Steeds vaker duikt ie op: de space scooter. Er wordt zelfs al gesproken van een nieuwe speelgoedrage. Niet iedereen is er blij mee. Sommige scholen hebben de scooter al verboden. Te gevaarlijk. 

Je kunt er niet omheen deze zomer. In woonwijken, op schoolpleinen en op campings duikt ie op: de space scooter. 'Scooter’ is niet de meest voor de hand liggende naam voor het rijwiel dat toch vooral een step is. Een step met een skateboard-achtig plankje erop. Vanaf 129,95 liggen ze in de speelgoedwinkels. 

Supercool
Beweeg het plankje met de voeten naar voren en naar achteren en de space scooter schiet vooruit. Supercool, vinden kinderen. Ze kunnen er zelfs fietsers mee bijhouden.

Tony Zonneveld, importeur van de space scooter, heeft zijn handen vol aan alle aanvragen. "De laatste 2 maanden hebben we er al enkele duizenden van verkocht. De verkoop loopt als een tierelier."

Gevaarlijk!
Een tevreden leverancier. Blije kinderen die ook nog eens lekker buiten bezig zijn. Niets mis met de space scooter, zou je zeggen. Maar daar denkt niet iedereen zo over. Verschillende scholen hebben de space scooter al verboden. Te gevaarlijk tussen al die spelende kinderen en zo'n lomp ding onder de kapstok is geen gezicht.

Veilig Verkeer Nederland ziet de rage ook liever gaan dan komen. In ieder geval op de openbare weg.  "Net als met skeelers is het verboden om met de space scooter op de openbare weg te rijden. Het is gevaarlijk tussen dat snelle verkeer. Als een kind zijn evenwicht niet houdt, kan ie hard vallen. Als dat tussen het snelle verkeer gebeurt is dat levensgevaarlijk", vertelt Rob Stomphorst.

"Beschermende kleding, als een helm, kniebeschermers en handschoenen, is absoluut aan te raden", benadrukt Rob Stomphorst. Maar daar hebben kinderen lak aan. Want een helm is 'zo niet cool.'

Overigens zijn er bij Veilig Verkeer Nederland nog geen ongelukken gemeld.

Vallen en opstaan
Spacescooter-importer Tony Zonneveld stelt dat de space scooter geen gevaarlijk speelgoed is zolang er verantwoord mee wordt omgegaan.  "Wij adviseren beschermende kleding te dragen. Met de step de openbare weg op mag niet volgens de wet. Dat raden wij dus ook af. De spacescooter is net als skeelers of een fiets. Een keer vallen en opstaan hoort er bij." 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore