EditieNL

Basisschool verplicht kinderen water te drinken, ouders boos

01 september 2017 14:22 Aangepast: 13 november 2017 19:01
Stockfoto Beeld © Getty Images

Geen gevulde koeken, fristi en appelsap meer op de Don Sarto-school in Tilburg. Leerlingen van de school mogen sinds dit schooljaar als tussendoortje alleen nog maar water met een boterham of fruit eten. Verschillende ouders zijn het hier niet mee eens en zijn een actie gestart op Facebook.

De Don Sartoschool wil met zijn voedingsbeleid de kinderen gezond houden. "We zagen bij kinderen toch nog koeken en ongezonde dranken in de trommeltjes. Daarom hebben we besloten om in de ochtend alleen nog maar water toe te staan," vertelt directeur Ludy Meister aan EditieNL.

Vader Kevin Rovers werd negatief verrast door het verbod op de school. ,Mijn zoon komt huilend thuis: ik lust geen water. Dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden," vertelt hij aan het Brabants Dagblad

Boterkoek met appelsap

Zijn zoontje Jonairo (6) krijgt vaak een appelsap met een boterkoek mee als tussendoortje. Maar die kreeg Janeiro deze week aan het einde van de dag weer mee naar huis.

"Dit begint op een gevangenis te lijken. Mijn zoon eet thuis wel gewoon zijn aardappels, groente en vlees. Hij is gewoon gezond," zegt Rovers. 

Met zijn actie op Facebook hoopt Rovers met andere ouders de school op andere gedachten te brengen.

Brief

Directeur Ludy Meister betreurt de ophef die er onder sommige ouders is over het plan van de school. Daarom komt de school maandag met een brief. "Daarin leggen we nog een keer uit waarom we deze maatregelen hebben genomen. We willen ouders en kinderen stimuleren om op gezonde voeding te letten."

Meer scholen verplicht water

De Don Sarto school is niet de enige school die het drinken van water verplicht stelt voor zijn leerlingen.

Zo zijn er 290 basisscholen waar alleen nog water wordt gedronken en 910 basisscholen die meedoen aan projecten waar gezond leven in het algemeen centraal staat. 

Eerder bleek dat uit onderzoek van het Voedingscentrum dat nog steeds te veel suiker zit in de pakjes drinken die kinderen mee naar school nemen. Zo zitten er bijvoorbeeld in een pakje appelsap van Appelsientje liefst vijf suikerklontjes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore