Ga naar de inhoud
EditieNL

Joep (17) geeft boek uit over haken en breien: 'Ik wil mensen inspireren'

Joep met zijn zelfgemaakte mutsen Beeld © Joep van Damme

Het begon allemaal als hobby, maar nu heeft Joep van Damme er een eigen bedrijf van gemaakt. Op jonge leeftijd leerde hij te breien van zijn oma en nu lopen er door heel Nederland mensen rond met zijn zelfgemaakte mutsen.

Joeps liefde voor haken en breien begon bij zijn oma. "Iedere winter bleef ik bij mijn grootouders logeren", vertelt hij aan Editie NL. "Met mijn opa ging ik survivallen en mijn oma heeft, na wat aandringen, mij geleerd hoe ik moest haken en breien."

Blijven oefenen

Ook thuis bleef hij oefenen: hij kocht van zijn zakgeld de spullen en maakte een pannenlap. "Nouja je kon het niet echt een pannenlap noemen, zo vormloos was het", vertelt Joep. "Maar mijn moeder ging hem wel in de keuken gebruiken. Dat vond ik heel vet."

Joeps techniek ging vooruit en hij begon met het maken van mutsen. Later schreef een lokale krant over Joep. Vervolgens stroomden de bestellingen binnen en richtte hij het haak- en breibedrijf: JOEP op.

Joep vindt het geweldig om mensen tegen te komen die zijn mutsen dragen. "Het hoogtepunt was toch wel toen ik net bezig was met verkopen en ik de eerste vreemde op straat mijn kleding zag dragen", zegt hij. "Dat was niet te bevatten."

Een eigen boek

Joep is nu druk met school bezig, maar werkt nog steeds hard aan zijn bedrijf en op 6 september komt zijn boek uit: Haken met Joep. Daarin probeert hij zoveel mogelijk mensen aan het haken te krijgen. "Probeer het gewoon en blijf oefenen. Je wordt er steeds sneller en beter in. Ik hoop dat ik met het boek mensen weet te inspireren."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.