EditieNL

Na mazelen, nu ook rodehond in Bijbelgordel

10 juli 2013 17:27 Aangepast: 11 juli 2013 09:28

De Biblebelt is weer getroffen. Na de mazelen, heerst nu ook de kinderziekte rodehond. Voor kinderen onschuldig, maar voor zwangere vrouwen kan de ziekte heel gevaarlijk zijn.

De Biblebelt is weer getroffen. Na de mazelen, heerst nu ook de kinderziekte rodehond. Voor kinderen onschuldig, maar voor zwangere vrouwen kan de ziekte heel gevaarlijk zijn. 

Hangerig, opgezette klieren en koorts. Zo kondigt de rodehond-infectie zich aan. Een school in Midden-Nederland is getroffen door de ziekte.

Weer de biblebelt
De school staat in de biblebelt. In de bijbelgordel wonen veel mensen die om religieuze redenen hun kinderen niet laten inenten. Zeker elf kinderen zijn ziek, zo meldt het RIVM.

Het gebied kampt sinds een aantal weken ook met een uitbraak van mazelen.

Inenten: waarom niet?
Nederland telt ongeveer 250.000 mensen die om religieuze redenen niet zijn ingeënt of aanhanger zijn van de antroposofische stroming. Bepaalde christenen, zoals de gereformeerde gemeenschap, geloven dat het God is die mag bepalen, wie ziek wordt en wie niet.

Rode hond gevaarlijk?
Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt, meldt het RIVM. Besmetting vindt plaats via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. Wie een rodehondinfectie heeft, steekt gemiddeld zeven tot acht andere mensen aan.

De laatste rodehondepidemie was in 2004-2005. Toen werden minstens 387 mensen ziek, onder wie ruim dertig zwangere vrouwen. Rodehond kan bij zwangerschap gevaarlijk zijn. Het ongeboren kind kan er ernstig gehandicapt door raken. De oogproblemen van prinses Christina zijn ook veroozaakt doordat prinses Juliana tijdens haar zwangerschap de rode hond opliep. 

Voor kinderen is rode hond ongevaarlijk en minder besmettelijk dan de mazelen. Hier meer info. 

 

 

`