EditieNL

Wat moeten we met de wolf? 'Afschieten'

10 juli 2013 20:00 Aangepast: 11 juli 2013 09:29
Archieffoto

Het is voor 98 procent zeker: de wolf is terug in Nederland. Ziet de één zijn terugkeer als een mooie aanwinst, anderen vinden zo'n wild beest vooral 'eng'. De VVD overweegt zelfs om wolven af te gaan schieten.

Het is voor 98 procent zeker: de wolf is terug in Nederland. Ziet de één zijn terugkeer als een mooie aanwinst, anderen vinden zo'n wild beest vooral eng. De VVD overweegt zelfs om wolven af te gaan schieten. 

Er is nog maar één wolf gesignaleerd (ook nog eens een dood exemplaar) maar de discussie is al in alle hevigheid losgebarsten. Hoe welkom is de wolf in Nederland? De VVD vindt de wolf maar 'eng'.

"Willen we hondsdolheid terug? Willen we dat schapen en mogelijk zelfs kinderen worden aangevallen door roedels wolven? De wolf is alles behalve een zegen voor Nederland."

Kinderen lopen gevaar
Angst is terecht, maar het moet niet gaan overheersen, vindt wolvenkenner Roeland Vermeulen. Hij is betrokken bij het onderzoek naar de dode wolf die vorige week in Flevoland werd gevonden.

"Mensen zullen niet zo snel doelwit zijn, maar kinderen en huisdieren kunnen wel degelijk gevaar lopen."  Als de wolf na anderhalve eeuw terugkeert, moeten we daar mee leren leven. Het dier is beschermd volgens de EU-richtlijnen. Afschieten is dus eigenlijk geen optie. 

Kennis en voorlichting zijn essentieel stelt Roeland Vermeulen. "Pas dan kunnen we op een fijne manier samenleven met de wolf. Kijk naar Duitsland, daar gaat het ook goed."

 

Wat moeten we weten? Een lesje wolf. 

 • Les 1: Zo ziet ie eruit. 
  Handig om te weten, hoe onze nieuwste inwoner eruit ziet. Mocht je hem een keer tegenkomen:
  Vacht van een wolf: Beige tot rossig bruin. Grijze rug met donker zadel. Wit rondom de mond.                                                      
  Bouw van een wolf: Lange stevige poten. Rechte rug. Dik behaarde rechte staart.
 • Les 2:  Hoe gaan we om met het gevaar?
  Ook al kennen we allemaal de boze wolf van Roodkapje, in de praktijk ligt het toch wat anders. De mens heeft de wolf eeuwenlang op allerlei manieren opgejaagd. Daardoor is het dier alleen maar schuwer geworden. De mens is dan ook geen natuurlijk prooidier voor de wolf.
  Volgens Roeland Vermeulen is voorlichting belangrijk: "Het publiek moet voorgelicht worden en boeren moeten weten wat ze moeten doen. Er moet een duidelijk wolvenplan komen waarin staat wat boeren kunnen doen om hun land en dieren te beschermen." 
 • Les 3: Wees niet te bang voor de wolf
  'Angst voor wolf is terecht, maar beperk de angst.' Zo luidt de oproep van wolvenkenner Roeland Vermeulen. "In Duitsland leven mensen en wolven al jaren samen en het gaat daar goed. De schade blijft gelijk, ondanks de groei van populatie wolven. Boeren worden daar financieel bijgestaan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Schrikdraadrasters en hekwerken met stroom erop, kunnen een hoop ellende voorkomen."
 • Les 4: De wolf en huisdieren
  De wolf is een echt roofdier. Het wilde beest vormt dus een gevaar voor huisdieren. Een wolf kan onaangelijnde honden zien als een bedreiging van zijn territorium. En voor geiten en schapen wordt het leven er ook niet veiliger op.
 • Les 5: Wat te doen als je hem tegenkomt?
  Wees er blij mee! Dat zeggen de onderzoekers van Wolven in Nederland. Want een wolf zien is zo zeldzaam dat je één van de weinigen bent. Hou wel voldoende afstand. Alhoewel sommige mensen zelfs dat advies niet opvolgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore