EditieNL

Openbaar toilet: bah, bah

15 juli 2013 19:15 Aangepast: 16 juli 2013 06:18

Het is vakantie en we trekken er massaal op uit. Minder punt van zo’n uitje: openbare wc's. Want laten we wel wezen, die zijn meestal best wel goor.

Het is vakantie en we trekken er massaal op uit. Minder punt van zo’n uitje: openbare wc's. Want laten we wel wezen, die zijn meestal best wel goor.

De één legt wc-papier op de bril, de ander hurkt boven het toilet. We hebben allemaal zo onze eigen methode om het leed genaamd openbaar toilet te verzachten. Maar is het ook echt zo slecht gesteld met onze openbare toiletten?

Bah!
De Consumentenbond deed onderzoek naar frisheid van onze toiletten in winkelsteden. Wat blijkt: openbare toiletten zijn dun gezaaid in Nederland. En ze zijn behoorlijk vies: remsporen in de pot, ontlasting op de wc-borstel of zelfs op de muur, urine op de vloer.

"Vieze toiletten zijn een grote ergernis,” zegt Sandra de Jong, woordvoerster van de Consumentenbond. “Eigenaren van openbare toiletten vinden het zelf ook heel vervelend om het zo vies aan te treffen, maar de Consumentenbond vindt dat zij wel verantwoordelijk zijn voor het schoon houden van de toiletten.”

Uit de anonimiteit
We maken er dus een bende van. Hoe kunnen we het schoner houden? “Een hurktoilet zou hygiënischer kunnen zijn, alleen zijn Nederlanders daar niet zo handig mee,” vertelt Johan Molenbroek, toilet deskundige bij TU Delft. “Of we moeten voorbeeld nemen aan Duitsland. Daar betaal je 50 cent voor een toiletbezoek. In ruil daarvoor krijg je een kortingsbonnetje op bijvoorbeeld koffie. Dan ben je een beetje uit de anonimiteit: dat anonieme zorgt er namelijk voor dat mensen denken dat ze er een bende van kunnen maken.”

Is het schadelijk?
Genoeg mogelijke oplossingen, maar vooralsnog zijn de openbare wc’s  vies. En als je moet, dan moet je.

Is het schadelijk om op een vieze wc te zitten? ”Nee, helemaal niet,” stelt Dr. Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Universiteit Wageningen. “Op veel andere dingen zitten veel meer bacteriën. Het zit op je achterste, dus waarom zou je je er druk over maken. Één keer douchen en het is er af.”

En laat dat papier op de bril ook maar achterwege. Beumer: “Die papieren hoezen zijn heel onhandig en werken bovendien niet: ze zijn te poreus waardoor je alsnog met de bacteriën in aanmerking komt. Wel belangrijk om goed je handen te wassen en liefst af te drogen met papieren handdoekjes.”

Toilet-apps

Openbare toiletten zijn zo dun gezaaid dat er inmiddels apps zijn die de weg wijzen. Volgens de Consumentenbond blinken ze (nog) niet uit in gebruiksgemak en precisie…

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore