EditieNL

Behind the Candelabra: wie speelt de homo?

07 augustus 2013 16:05 Aangepast: 07 augustus 2013 19:11

Morgen gaat de film Behind the Candelabra in première. Topacteur Michael Douglas speelt de flamboyante homoseksuele artiest Liberace, en Matt Damon zijn jongere vriend. In de VS haalde hij de bioscoop niet, Hollywood vond de film 'te gay'. Hoe zit dat in Nederland?

Hij is misschien wel een van de minst erkende musici ooit, maar hij was ook een van de allerrijksten: Liberace. Flamboyant is een understatement om hem te beschrijven.

Steven Soderbergh maakte de film  'Behind the Candelabra' over zijn leven en die gaat morgen in première.

Tragisch leven
Op zijn piek was de pianist een van de best betaalde artiesten ter wereld. Maar achter de glitter en glamour ging een tragisch leven schuil.

Zijn muziek werd door de critici afgekraakt en hij kon niet openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomen. Tot zijn dood in 1987, aan AIDS, ontkende hij zijn voorkeur voor mannen.

'Te gay'
Topacteur Michael Douglas speelt Liberace, en Matt Damon zijn jongere vriend. In de VS haalde Behind the Candelabra de bioscoop niet, Hollywood vond de film 'te gay'. Ook de hoofdrolspelers namen een risico met de rol.

Zo noemt Michael Douglas het ‘dapper’ van Matt Damon dat hij op dit punt van zijn carrière een homo speelt. Dat had hij niet gedurfd op het hoogtepunt van zijn carrière.

Beetje eigenzinnnig
Is het zo’n risico om in een Hollywood een homopersonage te spelen? Broke Back Mountain was toch ook een succes?

"Een film over twee homo's is per definitie een nichemarkt in Amerika, dan heb je in Hollywood moeite", vertelt filmjournalist Robbert Blokland. "Daar geldt - veel meer dan in Nederland - de wet van de box-office. Zo was Brokeback Mountain - een enorm gewaardeerde  film - wel een arthousefilm.

De acteurs Jake Gyllenhaal en Heath Ledger zijn er echter niet slechter van geworden, integendeel. Hun waardering is enorm toegenomen. Maar je moet wel een beetje eigenzinnig acteur zijn zoals bijvoorbeeld Sean Penn, want Amerikaanse agenten zijn doorgaans niet blij met homorollen."

Voor altijd DE homo
Nemen Nederlandse acteurs net zo veel risico door een homo te spelen?

"In Nederland zijn we toch zo'n 20 tot 30 jaar verder dan in Hollywood. Niemand ligt er wakker van dat Pierre Bokma in Cloaca een homo speelt, of Marcel Hensema in Simon. We zijn wat dat betreft verder en liberaler hier", stelt Robbert.

Risico’s
Toch blijft het volgens Tsilla van Coevorden, agent bij BBMA ook in Nederland soms een gevoelige discussie: "Helaas is het nog steeds wel zo dat als je een homo speelt, dan ben je HET homopersonage en daar gaat de rol over.

Dat moet je bespreken met een acteur: wil je drie van dit soort rollen achter elkaar. Net als we het ook bespreken als iemand drie keer achter elkaar kindertheater moet doen. Dezelfde discussie, maar deze ligt - blijkbaar - gevoeliger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`