Ga naar de inhoud
EditieNL

Wat gaat er door voor de koelkast?

Beeld © Thinkstock

Aardbeien, eieren, chocolade en ketchup. In de koelkast bewaren of juist niet. Iedereen doet het anders, maar wat is nu het beste? Een handig overzicht.

Europeanen hebben heel verschillende koelkastmanieren, blijkt uit onderzoek van electronicafabrikant Sharp.

Neem het ei. Driekwart van de Britten legt eieren in de koelkast, terwijl 87 procent van de Fransen en maar liefst 96 procent van de Duitsers en Spanjaarden dat doen.

Weg met de smaak
Maar wat is nu het beste? “Eieren moeten in de koelkast, om de groei van bacteriën te voorkomen”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. “Eieren hebben een luchtkamer aan de bolle kant. Door ze met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.”

Ook rauw vlees en appels blijven langer goed in de koelkast, volgens Roy van der Ploeg. "Maar aubergines, paprika’s en tomaten bederven juist eerder als ze worden gekoeld. Dat geldt ook voor tropisch fruit en komkommers." Je moet het maar weten. 

Verf in de koelkast
Van tomaten en aubergine holt niet alleen de smaak, maar vooral de kwaliteit achteruit als die bij temperaturen lager dan 12 graden worden bewaard. Ze worden slap en hun kelk komt los. Wetenschappers omschrijven dit als het 'lage-temperatuurbederf'. Beter is dus om dit soort producten in een donkere berging te leggen.

We blijven echter allemaal twijfelen aan wat wel en wat niet gekoeld hoort en proppen onze koelkasten vol met van alles en nog wat. Zo legt 6 procent van de respondenten lijm naast etenswaren in de koelkast, 3 procent nagellak en één procent zelfs verf en batterijen. 

Ben je het overzicht kwijt? Hier nog even alles op een rij: 

PRODUCTEN WEL/NIET IN DE KOELKAST
Groenten  
wortelen wel
gesneden groenten wel
broccoli wel
sla wel
andijvie wel
courgette niet
wintertwortel niet
paprika niet
komkommer niet
aubergine niet
tomaat niet
Fruit  
aardbei niet
mango niet
ananas niet
frambozen niet
appels wel
Vlees/vis  
rauw vlees wel
vis wel
vleeswaren wel
verse vis verpakken in koelkast
Overige producten  
aardappelen niet, wel in de kelder
brood niet
eieren wel
restjes eten ja, zodra ze zijn afgekoeld
jam buiten koelkast, behalve halvajam
ketchup niet
chocolade niet
salades wel
rauwkost wel
melk wel
toetjes wel
kaas verpakken in de koelkast
Overige producten  
medicijnen soms, lees de bijsluiter
batterijen niet
nagellak twijfelgeval
verf niet
oogdruppels wisselt, lees de bijsluiter

Bron: Voedingscentrum

Handige weetjes
Tot slot nog wat handige koelkastweetjes:

  • Zorg dat de koelkast op 4°C staat en de vriezer op -18°C.
  • Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast.
  • Als op het etiket staat ‘Gekoeld bewaren’, moet het product altijd in de koelkast geplaatst worden.
  • Wanneer veel boodschappen in de koelkast moeten, kan de koelkast tijdelijk een standje hoger gezet worden. 
  • Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel)