EditieNL

Een broodje gezond is ongezond en een dikmaker

10 augustus 2013 16:12 Aangepast: 12 augustus 2013 11:21

Iedereen die een broodje gezond eet omdat het beter is voor de gezondheid, kan daar maar beter mee stoppen. Ook al zit er tomaat en sla op, het broodje is stukken ongezonder dan de naam suggereert.

Het broodje gezond zou beter 'broodje ongezond' kunnen gaan heten. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze lekkernij een behoorlijke dikmaker is. 

De Bond onderzocht 40 broodjes die werden verkocht in 6 verschillende steden. 

Gezond = ongezond
Een broodje gezond kan wel gezond zijn, maar meestal mankeert er veel aan de broodjes die lunchrooms en broodjeszaken verkopen. Zo is het brood vaak wit, veel te zout en de maat vrij fors. Je hapt al snel 400 calorieën naar binnen. 

Ter vergelijking: een patatje mayo bevat gemiddeld zo'n 500 calorieën.

Want....
Een korte toelichting:

Sommige broodjes bevatten evenveel brood als drie tot vier boterhammen en zijn dik belegd met plakken ham en kaas. Ook zit er soms maar liefst 5 gram zout in. Dat komt omdat er in brood, kaas en ham relatief veel zout zitten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram. Daar zit je dus al bijna aan. 

Betere oplossing
Moeten we het broodje gezond massaal links laten liggen? Nee, maar wees wel alert. Als je op de volgende punten let, maak je alsnog een gezonde(re) keuze:

  • Kies voor bruin brood. Bruin brood bevat veel meer vezels dan wit brood en is stukken gezonder. Vooral de zemelen zijn rijk aan voedingsvezels. Bovendien zitten er minder calorieën in bruin brood.
  • Zorg dat er lekker veel groente en/of rauwkost op je broodje zit. Om door te gaan voor 'gezonde keuze' moet een broodje minimaal 50 gram groente bevatten.
  • Kijk uit met dikke plakken ham. Ham (varkensvlees) is een dierlijk product en er zitten veel verzadigde vetten in.
  • Kies voor een magere kaassoort.
  • Gebruik geen dikke laag roomboter.
  • Laat de mayo weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore