'Gated community'

Ommuurde villawijk: wie wil hier nou wonen?

13 augustus 2013 20:00 Aangepast: 14 augustus 2013 06:53

Een groep welgestelde mensen wil in Nieuwerkerk aan den IJssel een omheinde villawijk ontwikkelen. Met hoge hekken en grachten is de 'gated community' afgesloten voor alle onbevoegden. De kritiek is groot.

Verboden voor de rest
Woonwijken waar alle in- en uitgangen zijn afgesloten met hoge hekken, zodat er controle is wie de wijk in- en uitkomt. In Zuid-Afrika en landen in Midden-Amerika zijn gated communities de normaalste zaak van de wereld. Vaak inclusief gewapende bewakers.

Woonkluizen
In Nederland is de eerste gated community met twaalf 'woonkluizen' in de maak. Zonder bewakers, wel mét hoge hekken en grachten. 

Maar naarmate het project vordert, groeit de kritiek op de omheinde villawijk. De plaatselijke PvdA eist dat de ontwikkeling van de 'gated community'  zo snel mogelijk wordt stopgezet, omdat het slecht voor de gemeenschap zou zijn. Rijke(re) mensen moeten volgens de partij integreren, net als mensen uit het buitenland.

Hoe is het leven?
Volgens planoloog David Hamers hebben veel mensen een verkeerd beeld van z'n gated community. "Wij spreken liever van afgeschermde woondomeinen. Mensen kunnen hier bijzonder wonen met veel privacy. Er staan geen bewakers en er is geen eigen supermarkt."

Thumbnail

Waarom zou je afgeschermd willen wonen? Voornaamste reden is volgens David Hamers niet de veiligheid. "Nederlanders voelen zich juist steeds veiliger de laatste jaren. Het is meer een gevoel van ontspannen thuiskomen. En zo'n huis is een mooi statussymbool."

Thumbnail

Te koop:
Voor wie geïnteresseerd is, er zijn nog vijf villa's te koop.  Je moet wel een flinke zak met geld meenemen: de goedkoopste is 9 ton. 

De belangrijkste info op een rij, afkomstig van makelaar Leslie de Ruiter: 

 

  • 'Ringvaartstaete is een waar eldorado. Het wordt een domein in een exclusieve, parkachtige omgeving waar het leven voorop staat.' 
  • 'De royale kavels, de ruimte van het park en de prachtige villa’s, maken het gebied tot een paradijs. Ongekend veel privacy, rust en ruimte op enkele minuten afstand van Rotterdam.'
  • De bouw start in 2014
  • Bouwtijd: ongeveer een jaar
  • Goedkoopste villa: vanaf 875.000 euro
  • Vloeroppervlak van de begaande grond: 200 vierkante meter
  • Er zijn twee villa's met rieten daken te koop
  • Hier meer info

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore