Ga naar de inhoud
EditieNL

Zweetbroeken en biokristallen: kun je met speciale kleding sneller afvallen?

Archieffoto Beeld © iStock

Of het nou een broek is met speciale biokristallen of een saunabroek, er zijn allerlei verschillende sportkleding die je sneller zouden laten afvallen. Zeker in deze maand vol goede voornemens kunnen we dit soort hulp goed gebruiken. Maar werkt het ook echt?

Wie hulp wil krijgen met afvallen hoeft niet lang te zoeken. Naast alle pillen, poeders en diëten is er ook sportkleding die je enorm snel van de overtollige kilo's af zou helpen. Sommige sportbroeken laten je meer zweten, waar anderen je een 'constante micro massage' geven, maar allemaal beloven ze dat je meer vet verbrandt als je in deze broeken sport.

Infraroodstraling    

Ook HEMA is onlangs gekomen met een sportlegging kwam 'met speciale infrarood finish' die afslankend en vetverbrandend zou werken. Deze claims maakten veel los op social media. 

In een reactie laat HEMA weten zich te baseren op een onderzoek, waaruit zou blijken dat de stof een infraroodstraling creëert die tot de diepere huidlagen weet door te dringen. Dat zou de bloedsomloop en vetverbranding stimuleren. Wel benadrukt de HEMA dat je moet bewegen om echt vet te verbranden. "Het alleen dragen van deze broeken zonder beweging zal niet helpen bij vetverbranding", laat een woordvoerder weten.

Zelfs een averechts effect 

Toch vindt inspanningsfysioloog Maria Hopman het onderzoek van HEMA niet heel overtuigend. "Ik vind het allemaal onzin", zegt ze. "Het is echt een advertentietekst." Volgens haar is er geen enkel wetenschappelijk of fysiologisch bewijs dat je sneller afvalt van deze broek. 

Ook andere kleding, zoals een broek met biokristallen of een saunabroek, zullen je niet sneller doen afvallen zegt Hopman. Vaak is het zo dat dit soort kleding je wel meer laat zweten, maar dat is niet genoeg om ook gewicht kwijt te raken. "Warme kleding kan zelfs een averechts effect hebben", zegt Hopman. "Dan hoeft je lichaam niet veel te stoken om het warm te krijgen. Mensen met obesitas krijgen ook vaak de tip om de kachel juist lager te zetten." 

Geen shortcuts

Olivier Heimel, hoofredacteur van hardloopmagazine Runner's World, weet dat veel mensen in januari op zoek gaan naar manieren om af te vallen. "Als ik zo'n broek had gemaakt zou ik 'm zeker in januari pluggen", zegt hij. Elk jaar zien ze ook bij Runner's World dat er deze maand een piek is op de website door mensen die op zoek zijn naar manieren om af te vallen.  

Toch heeft hij helaas nog nooit een sportbroek gezien die ervoor zorgt dat je echt sneller gewicht kwijtraakt. "Als je de broek gebruikt voor hardlopen krijg je wel vetverbranding, maar dat ligt meer aan het hardlopen." Volgens Heimel is het bij sporten eigenlijk heel simpel: "Er zijn geen shortcuts. De wet is: over het algemeen krijg je terug wat je erin stopt." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.