EditieNL

Zijn afslankpillen nog te vertrouwen?

16 augustus 2013 18:05 Aangepast: 17 augustus 2013 13:28

Weer is een gevaarlijke afslankpil opgedoken. Iedereen die het middel Dexaprine slikt, moet daar direct mee stoppen. Hoe werken afslankpillen en zijn ze niet allemaal gevaarlijk?

In april werd al gewaarschuwd voor het gevaarlijke Lomax, nu waarschuwt de NVWA voor Dexaprine.

Het lijkt zo aanlokkelijk: snel gewicht verliezen door middel van pillen. Maar de pillen liggen steeds vaker onder vuur. Dexaprine is alleen via webwinkels te koop en vooral populair onder bodybuilders.

Pas op
Door de pil verlies je gewicht en krijg je meer energie. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot: de pil blijkt echter ernstige bijwerkingen te hebben. Zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en zelfs in een geval tot een hartstilstand.

Ook op sociale media melden bodybuilders gelijkwaardige klachten na het nemen van het middel.

Wat zit erin?
Wie wil er niet afvallen? Afslankpillen beloven ons een ideaal gewicht en zijn dus populair. Er zijn allerlei soorten afslankpillen te verkrijgen. Ze bevatten verschillende kruiden, vitamines, mineralen en een combinatie van andere ingrediënten die verschillend werken in je lichaam. De ene zal ervoor zorgen dat je minder vet opneemt dan gebruikelijk, een andere zorgt ervoor dat je hongergevoel wordt verminderd.

Omdat afslankpillen niet onderhevig zijn aan dezelfde standaarden als medicijnen op recept, kunnen ze vrij worden verkocht zonder bewijs van hun veiligheid of effectiviteit. Omdat er regelmatig verkeerde pillen opduiken, moet je alert zijn.

Tips
Enkele tips waardoor je onbetrouwbare pillen kunt ondekken. Bij twijfel overleg met je huisarts.

  • Als ze zeggen dat het werkt zonder enige lichaamsinspanning of verandering van je eetpatroon, dan moet er al snel een belletje gaan rinkelen.
  • Als ze zeggen dat ze vet op een specifieke plek weg kunnen halen.
  • Als ze in de reclame of website woorden als ongelofelijke werking, wetenschappelijke doorbraak, geheime formule of revolutionair gebruiken om het product te beschrijven om het zo te verkopen.
  • De afslankmiddelen worden vaak verkocht via postorder, tv of een website en zijn niet te bestellen bij normale verkoopkanalen.
  • Ze gebruiken in de reclame om het product te verkopen maar 1 reden waarom je juist niet afvalt en alleen zij hebben daar de oplossing voor.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore