EditieNL

Slecht bereik in huis?

20 augustus 2013 18:45 Aangepast: 22 augustus 2013 06:13

Duizenden Nederlanders lopen er dagelijks thuis tegenaan. Traag tot geen internet of helemaal niet kunnen bellen of gebeld kunnen worden. De vooruitzichten zijn niet best.

Betaal je netjes je abonnementskosten, is je internetverbinding thuis zo traag als een schildpad. Precieze cijfers zijn er niet, maar duizenden mensen hebben deze ergernis. Van hartje Amsterdam tot op het Friese platteland. 

Blind spots
Wen er maar aan. Er zullen altijd plekken bestaan waar het bereik waardeloos is. De zogenoemde 'blind spots' zijn niet uit te roeien, zo voorspelt BViP, een onafhankelijke adviesorganisatie op gebied van telefonie.

Hoe dat kan? Dat kan aan veel dingen liggen, weet Stefan Maertens van de organisatie.

"De antenne van je telefoon, het isolatiemateriaal van je huis (beton en staal zijn funest voor je verbinding), het beperkte bereik en de beperkte capaciteit zendmasten." Daarbij wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mobiele telefoons. Het aantal mobiele gebruikers is in 2 jaar tijd gestegen van 5,5 miljoen naar ruim 8 miljoen.

Dat kan beter!
Kan dat niet beter? Providers zijn druk bezig met zoeken naar oplossingen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. De beste oplossing zou zijn om heel Nederland vol te gooien met zendmasten, maar gemeenten zijn niet meer zo scheutig met vergunningen als vroeger.

Vodafone heeft onlangs wel small cell geïntroduceerd. Kleine netwerkkastjes, die hangen in lantaarnpalen en bushokjes. Daarmee wordt het signaal opgekrikt. Het is een verbetering, maar geen definitieve oplossing.

Wat kun je doen?
Ook al ligt het probleem grotendeels bij de providers, helemaal machteloos ben je als internetgebruiker niet. Een femtocell kan een oplossing zijn, kastjes binnenshuis dat het signaal versterkt. Wel zijn de kastjes duur (vanaf 100 euro) en niet iedere provider biedt deze kastjes aan, weet Maertens. "Bovendien verbetert dit alleen het bereik inpandig. Zodra je de voordeur uitloopt, is je bereik weer weg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore