EditieNL

Meld Misdaad Anoniem zoekt via Girlscene meiden die getuige zijn van criminaliteit

18 januari 2017 13:02 Aangepast: 18 januari 2017 13:08
Beeld © iStock

Een vriend van je broer heeft iets gejat, je hoort op het schoolplein iets over een overval of je vrienden vertellen over hun plannen voor een inbraak. Jonge meiden zijn soms ongewild getuige en weten dan niet wat ze moeten doen, daarom start de campagne 'Je zal 'm maar tegenkomen'.

De campagne is een initiatief van Meld Misdaad Anoniem (M.) in samenwerking met het online platform Girlscene. "Via deze campagne willen we jonge meiden van 14-22 jaar aansporen om te melden over overvallers en inbrekers", schrijft Meld Misdaad Anoniem op hun website. 

'Jonge daders scheppen hierover op'

In totaal vulden 800 meiden een enquête van de campagne van M. in. De cijfers liegen er niet om: 111 meiden vermoeden dat mensen in hun omgeving zich schuldig maken aan crimineel gedrag en 49 meiden geven aan dat zij de daders zelfs persoonlijk kennen. 

Leeftijdsgenoten weten dus vaak wie zich met criminaliteit bezighoudt. "De jonge daders scheppen hierover op en geven opvallend veel geld uit. Meiden van 14-20 jaar worden ongewild getuige en komen zo voor moeilijke dilemma's te staan", schrijft M..

Het melddilemma 

Ze starten de campagne om deze meiden op te roepen hun kennis te delen. De komende maanden worden korte films (zie hieronder) verspreid op Girlscene en sociale media over de melddilemma's van meiden. "Enerzijds willen meiden dat criminelen worden gestopt omdat ze bang zijn zelf slachtoffer te worden. Anderzijds blijven ze liever uit de buurt van dit soort figuren", aldus M..

Toch geeft 70% van de meisjes aan dat ze het belangrijk vinden dat een misdaad gemeld wordt. De meesten melden dit dan liever niet bij de politie, maar bij M. waar ze anoniem kunnen blijven. 

Meer op www.rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore