EditieNL

Het geheim van een goede voice-over

22 augustus 2013 11:15 Aangepast: 23 augustus 2013 11:05

Steeds vaker worden BN’ers gevraagd om programma’s en reclames in te spreken. Zeer tegen de zin van professionele voice-overs. Zij vinden het een echt vak dat niet iedereen met een bekend hoofd zomaar kan uitoefenen. Wat is een goede voice-over? Editie NL zoekt het uit.

Voor de nieuwe natuurserie North America heeft Discovery Channel niemand minder dan Hollywood-veteraan Rutger Hauer gestrikt om de beelden van beestjes en plantjes in te spreken. Vanavond wordt om 21.00 uur de eerste aflevering van de zevendelige documentaire uitgezonden.

Goede stem of marketingtool?
Volgens de zender is de oude rot - zelf ook zeer begaan met de natuur - de perfecte stemacteur voor het programma. Maar een goede acteur is niet per se een goede stemacteur. "Ik vraag me af: Wordt Rutger ingezet door zijn goede stem of als marketingstool?" zegt Michaël Reijenga, directeur van het grote Nederlandse stemmenbureau Inter Voice Over.

Toch vindt hij het geen gekke keuze van Discovery. "Vroeger wilde men altijd dezelfde soort stem. Dat zien we veranderen. Een stem mag een gezicht krijgen. We krijgen veel meer belangstelling voor karakteristieke stemmen. Daar past Rutger Hauer heel goed in."

Belediging van het vak
Professioneel voice-over Bob van der Houven is minder te spreken over Hauer: "De slechtste reden om iemand te vragen is omdat het een BN'er is." Van der Houven snapt dat het goede PR oplevert, maar vindt het wel 'een belediging van het vak'. "Iemand is niet per se overal voor geschikt. Je ziet ook dat onbekende goede voice-overs minder worden gevraagd, omdat men alleen nog maar BN'ers wil. Edwin Evers is een uitzondering. Die man is heel goed met zijn stem."

Wat is een goede voice-over?
Zelf is Van der Houven een van de bekendste voice-overs, hoewel hij natuurlijk niet wordt herkend aan zijn gezicht. Hij is dol op documentaires, maar spreekt ook reclames en tekenseries in. Wat is volgens hem een goede voice-over? "Als je een pregnante stem hebt kan die voor een commercial perfect zijn. Maar een documentaire duurt veel langer. De stem gaat afleiden van de film. Je weet dat je het goed hebt gedaan als mensen zeggen 'oh, zat er een stem bij?' Je moet als kijker de inhoud opnemen en niet worden afgeleid door het stemgeluid."

Vrouwen en Limbo’s
Inter Voice Over-directeur Reijenga vindt dat vrouwen goede voice-overs kunnen zijn. "Vrouwen stralen meer vertrouwen uit dan mannen." Toch worden zij minder ingezet. "Het is een cliché om een mannenstem te gebruiken bij een natuurdocumentaire. Dat zit ingebakken. Wij maken ons hard om dat cliché te doorbreken. Een vrouw is net zo geschikt."

Stemacteurs geboren en getogen in de Achterhoek of Limburg hoeven volgens Reijenga bovendien niet meer naar de logopedist om Randstedelijk Nederlands te leren. "Wat je ook ziet is dat een accent niet meer raar is om te gebruiken. Vroeger was de voice-over een mooie stem. Nu mag een voice-over een mens zijn."

Rail Away met Sander Paulus
Wie Rail Away van de EO wel eens heeft gekeken, heeft geluisterd naar de stem van Bob van der Houven. Hij is de vaste voice-over van het programma. Hoe belangrijk is een stem voor de sfeer? En hoe moeilijk is het? Verslaggever Sander Paulus zoekt het uit door zelf wat in te spreken. Is hij net zo goed als Van der Houven? Bij Editie NL: Rail Away met Sander Paulus.

Bekijk hieronder de Amerikaanse commercial (nog zonder Hauer) voor de natuurdocumentaire North America.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore