Voor iedereen die worstelt met z'n relatie, carrière of een doel mist in z'n leven: vergeet de psycholoog. Filosofische praktijken schieten als paddenstoelen uit de grond.

Filosoof is de nieuwe psycholoog

23 augustus 2013 18:01 Aangepast: 27 augustus 2013 14:53

Voor iedereen die worstelt met z'n relatie, carrière of een doel mist in z'n leven: vergeet de psycholoog. Filosofische praktijken schieten als paddenstoelen uit de grond.

Bij een filosoof denk je al snel aan een grijze man met baard met geitenwollen sokken die al hijsend aan zijn pijp nadenkt over het bestaan. En boeken leest over Plato. Een achterhaalde gedachte.

Filosofen openen tegenwoordig  de ene na de andere praktijk om mensen te helpen met allerlei vragen en problemen. Zaterdag is de eerste open dag van de filosofische praktijk.

Dag psycholoog, hallo filosoof!
Het aantal filosofische praktijken stijgt hard. Er zijn er nu enkele tientallen. Steeds meer mensen die worstelen met hun relatie, hun loopbaan, de dood of zich rotvervelen kiezen voor een filosoof. Het verschil met de psycholoog?

Filosofe Annemarie Soeteman van studio Socrates licht toe: "De practicus geeft geen advies, draagt geen oplossingen aan en doet niet aan coaching, maar wij geven de bezoekers het gereedschap om het eigen denken over deze kwesties in beweging te zetten."

Ga eens denken!
De eigen denkkracht wordt dus in beweging gezet. "Mensen komen meestal met iets dat niet loopt. Wij proberen van dat verhaal een goede vraag te maken. Met die vraag sturen we mensen de deur uit.  Onze filosofie is: van een goede vraag word je wijzer dan van enig antwoord. 

Praktijk na praktijk
En dat slaat aan. Praktijk na praktijk opent de deuren. Docent Harm van der Gaag verklaart: "Halverwege de jaren '80 had je de eerste opkomst van filosofiepraktijken, toen was het een tijdje stil. Nu heb je een tweede opleving. De voorbije decennia hebben we een aantal ingeblikte zekerheden ingeleverd. Het past in deze tijd dat mensen zelf over een aantal zaken willen nadenken en willen filosoferen."

 

 

 

 

`