EditieNL

Vreemdgaan-app

26 augustus 2013 19:20 Aangepast: 19 juni 2019 12:56

Google heeft een vreemdgaan-app van de markt gehaald, die enorm populair was in Brazilië. Met de zogenoemde 'Boyfriend Tracker' konden jaloerse partners elkaars telefoon afluisteren. Pas op: ook jij kunt bespioneerd worden.

De 'vriendjes-volger'-app heeft het nodige stof doen opwaaien in Brazilië. Mannen en vrouwen die hun partner niet vertrouwden, zetten de software op de telefoon van de partner, en konden zo precies controleren wat die uitspookte.

Na een reeks klachten van privacyschending haalde Google de app uit de online winkel. Klinkt ver weg, Brazilië. Maar pas op: ook jij kunt bespioneerd worden.

Zo werkt het
"Er zijn allerlei mogelijkheden om via software op een telefoon je geliefde te bespioneren. Deze app maakt het nu alleen wel erg gemakkelijk", vertelt Ronald Bakker van Spywebshop.

Met dit soort spy-apps zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een kopietje krijgen van alle sms’jes die je partner verstuurt. Maar je kunt ook de hele tijd via GPS op de hoogte gehouden worden van wáár je vriend(in) precies is. Het pittigst is misschien wel het échte afluisteren. Ieder telefoontje van je vriend of vriendin is op te slaan en terug te luisteren.

Mag dit zomaar?
"Nee", zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. "Je mag niet software zonder toestemming op iemands telefoon plaatsen. Ook het GPS volgen en het bijhouden en registreren van communicatie van een ander is verboden. De inbreuk op de communicatie is het grootste probleem. Dit valt onder de bescherming persoonsgegevens."

"Help, ik ben bespioneerd!"
Ondanks dat het verboden is, maken jaloerse partners volop gebruik van spy-apps. "De software mag bestaan, maar niet onrechtmatig ingezet worden. Daarom bestaan dit soort apps nog. En de politie zal niet snel uitrukken bij een melding van spionage door eigen partner", vertelt Christiaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore