Ga naar de inhoud
EditieNL

Facebookers verlost van babyterreur

Foto's van echo's, de allereerste stapjes en het eerste fruithapje. Word jij ook zo moe van alle baby-updates op Facebook? Goed nieuws.

Ongeneerd babyfoto's spammen op Facebook. Veel ouders 'vinden dat leuk'. Maar (kinderloze) Facebookers zitten vaak niet te wachten op al dat babygeweld op hun timeline. Verstandig is het bovendien ook niet altijd. 

Dag Facebook, hallo Sproudly
Het nieuwe, gratis sociale netwerk Sproudly biedt uitkomst. Het is bedacht door de Nederlandse internetondernemer Thijs van der Brugt en de oplossing voor ouders die niet zomaar alles op Facebook durven te zetten. Maar misschien nog wel meer een uitkomst voor iedereen die gek wordt van de zoveelste baby-update.

Hoe het werkt? Sproudly gaat over twee dingen. Baby's en kinderen.  Alleen de familieleden en vrienden die je vooraf toestemming geeft, kunnen de foto's en informatie zien. En als ze iets liken, hoef je niet bang te zijn dat je gegevens via vrienden van vrienden verder verspreid worden.

Weer een baby-update
Sociale media-deskundige Corrie Gerritsma ziet het als 'leuk dingetje voor er bij': "Het voordeel is dat de privacy-instellingen beter geregeld zijn en duidelijker. Je kan dus beter instellen wie jouw posts te zien krijgt. Er zitten ook allerlei extra's op, zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een fotoboek bestellen van alle updates die je op de app hebt gedaan."

Een vervanger van Facebook zal het niet worden. "Wie wil er nu alleen maar updates van jonge ouders zien?"

Dol op echo-foto's
Het delen van baby-updates is populair onder ouders, weet Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van Fabulous Mama. Logisch: "Als je net ouder bent geworden ben je zo trots dat je dat met iedereen wilt delen. Je vergeet dan dat misschien niet iedereen daar op zit te wachten."

Haar advies: wees terughoudend. "Op Facebook loop je altijd het risico dat vrienden van jouw vrienden die updates ook te zien krijgen. En vergeet ook niet dat alles wat jij nu op je Facebook zet ook blijft. Als je kind straks groter is, vindt ie het misschien helemaal niet leuk om al die posts terug te zien."