De kans op een slim kind vergroten? Begin met lesgeven als de baby nog in de buik zit. Volgens nieuw onderzoek zijn de resultaten verrassend.
'Tatata' en 'tatota'. In Finland zijn 17 baby's geboren met hersenen die opvallend sterk reageren op het verschil tussen deze twee verzonnen woorden. Geen toeval, hun moeders speelden tijdens de zwangerschap een cd af met deze twee woorden.
Slimme foetus
Het onderzoek (lees er hier meer over) zou het bewijs zijn dat kinderen in de baarmoeder al spraak- en patroonherkenning aanleren. Het is ook een oproep aan vaders en moeders om veel eerder te beginnen met de eerste woordjes. Daarmee zou de kans op bijvoorbeeld dyslexie verkleind kunnen worden.
Praat tegen je buik
Praten tegen je buik om je ongeboren kind al woordjes bij te brengen, gaat dat niet wat ver? Frans Plooij, auteur van 'Oei, ik groei', vindt van niet. "Je oren komen er toch ook niet pas uit, als je uit de buik komt. Praten tegen je buik heeft absoluut zin. Een foetus ontwikkelt zich in razend tempo en neemt al heel veel op."
Vanaf 20 weken heeft het volgens Frans Plooij zin om te gaan praten:
- 20 weken: oor is klaar voor gebruik
- 24 weken: baby reageert op geluid
- 28 weken: geluiden herkennen en onthouden
- 29 weken: baby kan al lettergrepen herkennen
Fascinerend, maar....
Professor Paula Fikkert, van de Radboud Universiteit, vindt het onderzoek fascinerend maar plaatst wel kanttekeningen: "Het is fantastisch om te zien dat het brein reageert op verschillende klanken, maar de claims die worden gedaan in de relevantie van het onderzoek vind ik veel te ver gaan. Er is helemaal niet onderzocht of de effecten ook blijvend zijn."
Om nu zwangere vrouwen te adviseren om met iPods op hun buik te gaan lopen, vindt zij dus onzin. "We hebben absoluut geen bewijs dat dit kinderen slimmer maakt."