Geld en werk

Michelle leefde jaar lang van 43 euro per week: 'Ik besef nu wat ik heb'

19 januari 2017 10:22 Aangepast: 20 januari 2017 10:53
Michelle werd zelfs gelukkiger van haar zuinige leefstijl. Beeld © Twitter

Leven van slechts 43 euro per week: voor veel mensen is het de harde realiteit, maar de Britse journalist Michelle McGagh deed het helemaal uit vrije wil. Ze ging de uitdaging aan om minder geld uit te geven aan onnodige dingen en werd er zelfs gelukkiger van.

Weekendjes weg, afhaalkoffie, drankjes in een café en openbaar vervoer: Michelle schrok zich een ongeluk toen ze erachter kwam dat ze ruim 11.500 euro per jaar uitgaf aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. 

Meeneemkoffie

"Toen ik mijn bankrekening bekeek, viel het me op hoe ondoordacht ik mijn geld uitgaf", vertelt ze aan The Telegraph. "Jaarlijks spendeerde ik bijvoorbeeld 460 euro aan meeneemkoffie, en dan ben ik niet eens de grootste koffiefan". Daar kwam nog bij dat zij en haar man Frank een groot huis in Londen hebben met een dure hypotheek. 

Geld voor een broodnodige verbouwing was er niet, terwijl Michelle buiten de deur wel volop geld uitgaf. Daarom besloot ze eind 2015 het roer om te gooien: ze gaf zichzelf een jaar lang een weekbudget van 43 euro - vaste lasten niet meegerekend - en een verbod op onnodige uitgaven. In plaats van de bus nam ze de fiets, in het café bestelde ze alleen water en tripjes naar haar opa in Ierland moesten maar even wachten. 

Water in het café

Dat klinkt makkelijk, maar het was soms best afzien. Zo voelde Michelle zich regelmatig opgelaten tegenover haar vrienden, omdat ze nooit eens gezellig meedronk. "Je kunt geen watertjes blijven drinken terwijl je gezelschap steeds zatter wordt. Na een tijd is de lol er wel af." Ook was er geen geld voor nieuwe broeken (die veel sneller versleten door al dat fietsen) en kon Michelle geen cadeautjes kopen voor kerst.

Maar na de winter kwam de lente en Michelle kon steeds meer in de buitenlucht doen. Ze bezocht gratis 3D-films en musea en ging geregeld met vrienden naar het park. "Toen viel het kwartje: ik had die uitdaging compleet verkeerd aangepakt. Ik probeerde hetzelfde leven als vroeger te leiden, maar dan gratis. Nu besefte ik dat het mijn levensstijl was die moest veranderen."

Prioriteiten

Een jaar lang lette ze op haar uitgaven, en met succes: niet alleen spaarde ze ruim 25.000 euro voor hypotheek en verbouwing, maar ze voelde zich er ook beter bij. Inmiddels leeft ze weer normaal en heeft ze een boek geschreven, maar toch heeft de uitdaging haar veranderd. 

"Nu ken ik mijn prioriteiten en heb ik een goed evenwicht gevonden. Ik koop het noodzakelijke en leg een beetje opzij voor reisjes of cafébezoek; écht plezier dus. Maar ik heb flink bespaard op de afhaalkoffie. Beseffen wat ik heb, maakt me veel gelukkiger dan iets wat ik kan kopen in de winkel."

Zo bespaar jij op onnodige uitgaven

Heitje voor een karweitje
Natuurlijk is het slim om in krappe tijden een verbouwing even uit te stellen, maar soms kan het niet anders. Dat kan lastig zijn als je twee linkerhanden en een lege portemonnee hebt, maar je gemeente kan helpen. Veel gemeenten hebben vrijwilligersprojecten, waarin mensen voor (bijna) niets klusjes bij je komen doen. Informeer bij je gemeente, want het bespaart een hoop geld.

Ventileren
Je zou misschien denken dat het voor de stookkosten beter is om je ramen dicht te houden, maar goed ventileren kan je een hoop opleveren. Een droog huis verwarmen kost namelijk minder energie dan een vochtig. Zet het bovenraampje elke dag ten minste 20 minuten open.

Is korting écht korting?
Het tweede exemplaar voor 1 euro, 30 procent korting, vasteklantenkorting, tweede voor de helft van de prijs: hoeveel korting krijgt je echt? Reken de aanbieding om naar een bedrag in euro’s om te weten wat je voordeel is. En onthoud: iets kopen alleen maar omdat het in de aanbieding is vaak duurkoop.

Een goede voorbereiding...
Voor de boodschappen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Ga eens per week naar de supermarkt, dan geef je minder uit dan dat je elke dag (met een lege maag) na je werk gaat. Neem altijd een boodschappenlijstje mee én het maximumbedrag in contant geld. 

De Latte-factor
Michelle had het ook al ontdekt: de kleine uitgaven zijn verraderlijk. Kleine uitgaven tussendoor doen we minder bewust, maar desondanks kunnen ze aardig oplopen. Bijvoorbeeld: iedere dag lunch halen voor 3,50 euro kost al gauw 17,50 euro per week. Zo lekt je geld ongemerkt weg. Dit effect wordt de Latte-factor genoemd. 

Bron: Nibud

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore