Ga naar de inhoud
EditieNL

Alarm om extreem magere honden: 'Uithongeren is gewoon strafbaar'

Deze hond is gered Beeld © Dierenbescherming

De Dierenbescherming slaat groot alarm nu er een opvallend hoog aantal extreem magere honden is aangetroffen. In de eerste twee weken van het jaar waren het er al negen.

Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming zegt dat hondenbezitters bij wet verplicht zijn om hun hond goed te verzorgen. "We kregen sinds het nieuwe jaar zoveel meldingen binnen van uitgehongerde honden, dat we dit op de kaart moesten zetten", vertelt hij. "Als je je hond uithongert, ben je gewoon strafbaar bezig."

'Moeilijk te herkennen' 

Nienke Endenburg, docent mens-dier aan de Universiteit Utrecht, zegt dat dierenmishandeling in Nederland geregeld voorkomt. "De gemiddelde dierenartsenpraktijk krijgt een aantal dieren per maand die mishandeld worden", vertelt ze. "Soms is dit voor een dierenarts moeilijk te herkennen. Daar trainen we onze studenten diergeneeskunde nu op."

Volgens Endenburg zijn er een aantal uiteenlopende redenen waarom mensen hun dieren mishandelen. "Als we het hebben over fysieke mishandeling dan kan het zijn dat mensen daar een machtsgevoel van krijgen", vertelt de docent. "Ze scheppen dan een sadistisch genoegen in het mishandelen van dieren."

Te veel huisdieren

Anderen hebben volgens Endenburg gewoon te veel huisdieren. "Daardoor worden zij verwaarloosd", vertelt ze. "Ook mensen die zichzelf niet goed kunnen verzorgen, verwaarlozen hun huisdieren."

Alert zijn

De Landelijke Inspectie Dierenbescherming roept mensen op om alert te zijn en niet te lang te wachten met het bellen van het landelijk meldpunt 144.

Bekijk het fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer lezen op rtlnieuws.nl: