EditieNL

Valentijn overleeft op tv: de transgender is overal

05 september 2013 12:55 Aangepast: 05 september 2013 17:34

Valentijn de Hingh is een succesvol model, transgender en doet mee aan het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson. Mannen die liever een vrouw willen zijn of andersom: transgenders zijn steeds zichtbaarder, ook op televisie. Dat kan andere transgenders helpen. Editie NL onderzoekt de acceptatie van de Nederlandse transseksueel.

In Nederland zijn naar schatting meer dan 48.000 personen tussen de 15 en 70 jaar transgender. Het grootste deel, driekwart, is geboren als man en wil dus liever een vrouw zijn. Maar er zijn ook vrouwen die liever een man zijn, of mensen die niet willen kiezen.
 
Geen transseksueel als buuf
Zij kunnen lang niet altijd rekenen op begrip. Ruim 40 procent van de transgenders krijgt negatieve reacties, blijkt uit het SCP-rapport 'Worden wie je bent' uit 2012. Sterker nog, 40 procent van de Nederlanders wil niet eens naast een transgender wonen. "Als transgender word je veel buitengesloten. Mensen vinden het vreemd. Je merkt het aan de manier waarop je wordt aangesproken", zegt Carolien van de Lagemaat, bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland (TNN) en zelf transgender.
 
Tweederde van de transgenders is eenzaam, één op de vijf heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. TNN-directrice Elleke Alink vult aan: "Transgenders hebben een achterstandssituatie. Zij zijn vaak werkeloos, depressief en hebben een gezondheidsachterstand. "Alink merkt wel dat de overheid werkt aan de emancipatie van transseksuelen, maar er moet volgens haar nog heel veel gebeuren.
 
'Ik wil niet als Gordon zijn'
Het beeld dat voorheen in de media werd geschetst, helpt niet altijd. Vooral uitzonderlijke, flamboyante gevallen kregen aandacht. "Het beeld op tv is heel eenzijdig", zegt Judith Schuyt van sociaal adviesbureau Movisie. "Het is precies dezelfde discussie als over de blote mannen op de jaarlijkse Gay Pride. Wij werken met lesbische en homoseksuele jongeren die zeggen: 'Ik wil niet als Gordon zijn'."
 
De Nederlandse Kelly van der Veer heeft met haar deelname aan tv-programma Big Brother wel wat teweeggebracht en het ook bespreekbaar gemaakt. Maar: "Ze was wel een soort van freakshow voor veel mensen. Goeie voorbeelden zie je gewoon niet. Het gaat toch om vooroordeel bevestigende rollen", zegt Schuyt.
 
Kelly bij Jensen:

 
Valentijn: het goede voorbeeld
Beetje bij beetje komt daar verandering in. Zo was in Holland’s Next Top Model onlangs aandacht voor transseksualiteit en ook de deelname van het succesvolle model Valentijn de Hingh aan Expeditie Robinson valt op. "Ik ben blij dat een transgender meedoet. Daarmee verandert heel onbewust het beeld", zegt TNN’s Van de Lagemaat. 
 
Ook Schuyt reageert positief, want Valentijn is zeker geen stereotype. "Haar ouders hebben meegeholpen aan de acceptatie van jonge transgenders. Ze hebben haar geleerd het goede voorbeeld te geven." Toch ligt de bal vooral bij de kijkers. "Ze moet er wel langer dan een paar afleveringen inblijven willen mensen een goed beeld van haar krijgen."
 
Thumbnail
Valentijn bij de uitreiking van de Elle Style Awards 2012 waar ze de Personal Style Award won.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`