EditieNL

Kunst met een enorme K

12 september 2013 11:46 Aangepast: 12 september 2013 18:54
Kunstenaar Florentijn Hofman voor zijn 'Feestaardvarken' Beeld © Robert Schouten

Vandaag wordt in Arnhem het grootste kunstwerk van Nederland onthuld: een immens aardvarken dat uitgeteld op de grond ligt. Maar is het kunst omdat het zo groot is, of is het ook echt mooi?

Het 'Feestaardvarken' is een geschenk aan Arnhem vanwege het honderdjarig bestaan van Burgers Zoo. Het beest is gemaakt door kunstenaar Florentijn Hofman: je weet wel, die van de enorme badeend. Kenmerkend voor zijn beelden is dat ze vooral heel erg groot zijn. Het 30 meter lange, 9 meter hoge en 12 meter brede aardvarken is gemaakt van beton en weegt maar liefst 150.000 kilo.

Florentijn Hofman wil met zijn beelden 'rumoer, verbazing en een glimlach brengen', zo zegt hij zelf. "Ze halen mensen even uit hun dagelijkse routine. Voorbijgangers stoppen bij een beeld, stappen van hun fiets en knopen een gesprek aan met anderen", zegt de kunstenaar.

Vergroottruc
Hofman is niet de enige die de vergroottruc toepast in zijn werk. Denk bijvoorbeeld aan de enorme theepot op Utrecht Centraal van Lily van der Stokker, de bijentafels in Amsterdam van Frank Mandersloot, of de werken van Claes Oldenburg, zoals de Troffel en de Flying Pins

"In de kunst wordt overdrijven vaak gebruikt als techniek om iets duidelijk te maken", zegt Arno Dijkstra, docent beeldende kunst. "Vergroten is daar een onderdeel van."

Duidelijk is het zeker, maar is het ook mooi? Wat vind jij? Stem op de poll

`